Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Fabio Panetta, a declarat sâmbătă că băncile italiene trebuie să își încheie afacerile în Rusia pentru a evita problemele de reputație. Declarația a fost făcută la conferința de presă de la finalul reuniunii miniștrilor de Finanțe din țările G7, desfășurată la Stresa, nordul Italiei, transmite Reuters.

sondaj

Panetta, care este și membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a subliniat că rămânerea în Rusia poate fi complicată și costisitoare, dar este necesară pentru a proteja reputația instituțiilor financiare italiene. „Trebuie să pleci din Rusia”, a spus Panetta jurnaliștilor. El a recunoscut că există dificultăți obiective, deoarece găsirea unui cumpărător în aceste condiții este o sarcină dificilă, dar a insistat asupra necesității de a părăsi piața rusă.

UniCredit, una dintre cele mai mari bănci italiene, a fost afectată recent de sechestrarea unor active în valoare de 463 de milioane de euro în Rusia, legată de un proiect abandonat de gaze naturale pentru care banca a furnizat garanții. În plus, Intesa Sanpaolo, o altă mare bancă italiană, lucrează pentru vânzarea operațiunilor sale din Rusia.

În cadrul aceleiași conferințe, Panetta a discutat și despre situația din zona euro, menționând că este momentul pentru o reducere a dobânzii. „Cred că avem condițiile pentru o modificare a politicii monetare” la reuniunea consiliului guvernatorilor din 6 iunie, a spus el. Panetta a indicat că există un consens în creștere pentru această schimbare.

Întrebat despre starea actuală a sistemului bancar, Panetta a afirmat că „ceea ce vedem astăzi în Italia și Europa este un sistem bancar sănătos cu o capitalizare bună”.

 

Sursă foto – pixabay.com