Baza aeriană 57 din județul Constanța, de la Mihail Kogalniceau se extinde și va deveni cea mai mare bază NATO din Europa.  Costurile construcțiilor se ridică la 2.5 miliarde de euro iar aici vor fi găzduiți peste 10.000 de soldați ai Alianței și familiile acestora.

sondaj

Noua bază NATO de la Kogalniceanu va avea dimensiunile unui mic oraș, după cum o compară cei de la publicația Kyiv Post și se va întinde  pe o suprafață de aproape 3000 de hectare. Lucrările ar urma să se desfășoare până în anul 2040 iar cand vor fi încheiate, baza de  la Constanța  va fi mai mare decât cea de la Ramstein, din Germania.  Nicolae Creţu, comandorul bazei aeriene 57 Mihai Kogalniceanu  a vorbit  pentru Euronews despre proiect:

„Vor fi construite hangare pentru mentenanță, depozite de combustibili, de muniții, de echipamente, de materiale tehnice, de aviație, simulatoare, facilități de hrănire, de cazare, tot ceea ce este nevoie pentru a susține funcționarea și misiunile unei baze de această amploare. În afara capabilităților Bazei 57 aeriană, noi suntem  în acest moment pregătiți să proiectăm infrastructura necesară astfel încât să putem găzdui și susține capabilități de forțe terestre, nu numai de forțe aeriene, forțe terestre, forțe pentru operații speciale sau orice alt tip de capabilitate militară care este necesară pentru a oferi un răspuns la contextul de securitate.”

Euronews Romania mai notează că lucrările la baza NATO au început cu infrastructura de bază, adică drumuri de acces și rețeaua electrică, iar în curând va începe construcția unei noi piste, una paralelă cu cea existentă. Acestea vor fi conectate, iar în partea de est, infrastructura aeroportuară va fi dezvoltată cu noi bretele de rulaj, parcări și capabilități pentru diferite tipuri de aeronave.

Site-ul Defensemirror.com noteaza ca extinderea bazei de la Kogalnicenu se face in timp ce  alte doua țări se alătură NATO:  Finlanda și Suedia. Finlanda a invocat preocupările de securitate, în special din cauza graniței sale extinse cu Rusia, care se întinde pe peste 1.300 de kilometri, ca un factor cheie în decizia sa de a se alătura NATO. Odată cu aderarea Finlandei, lungimea graniței țărilor membre NATO cu Rusia s-a dublat, ajungând  la 1215 kilometri.

 

Sursă foto – pixabay.com