Dacă ești proaspăt sau viitor absolvent și vrei să intri în Învățământ, trebuie să știi că nu sunt posturi decât pe perioadă determinată de un an.
Titularizarea, concursul anual pentru ocuparea catedrelor în Educație, nu scoate, de fapt, la concurs nimic.
Din 2020, de când dau Titularizarea în București, pe materia mea nu a fost publicat niciun post de titular!
Mai mult, la proba din ultimii 3 ani, a existat de fiecare dată câte o notă de 10 curat. 10:00. Însă străluciții candidați care au reușit să obțină calificativul maxim la examen au primit loc la catedră doar de la 1 septembrie până pe 31 august, anul următor…
Dar cum se face, totuși, că auzim din când în când în jurul nostru, profesori care s-au titularizat?
Simplu. Să vă spun o poveste tristă, dar adevărată. Imediat după Revoluție, în România apăruse un fond de investiții piramidal, un fel de joc financiar, unde li se promitea investitorilor că vor primi de 8 ori suma depusă. Evident că nimeni nu avea de unde să scoată din nimic atâția bani, iar totul s-ar dovedit a fi o escrocherie de proporții, o fraudă națională. În numai 2 ani, firma a dat faliment și patronul a fost arestat.
Însă, cât timp a funcționat, fondul plătea câtorva foarte puțini dintre deponenți suma promisă, pentru ca aceștia să răspândească vestea printre vecini, rude și cunoscuți că afacerea e cât se poate de sigură și serioasă. Puținii (răs)plătiți au reprezentat, de fapt, paravanul oficial care a camuflat sute de mii de păgubiți…
Tot așa este și în învățământ: un post, două de titular, scoase strategic la câteva materii, acoperă sute de mii de profesori păgubiți vară de vară, cărora, după ce trec cu brio Titularizarea, li se face contract de muncă pe perioadă determinată de un an…
[Un proiect AVIR: Asociația Victimelor Învățământului Românesc] – opinie apărută pe pagina de Facebook – Jurnalul unui profesor
Sursă foto – pixabay.com