Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale (ICSID) a anunțat Ministerul Finanțelor că a prelungit de la 20 de zile la 90 de zile termenul în care cele două părți – guvernul României și compania canadiană Gabriel Resources – trebuie să comunice informațiile pe care le consideră confidențiale înainte ca hotărârea să fie făcută publică, potrivit unui comunicat al ministerului.

sondaj

Reamintim că ICID a dat câștig de cauză în procesul în care Gabriel Resources ceruse despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari pentru exploatarea auriferă de la Roșia Montană.

Astfel, părțile implicate dispun de acest timp suplimentar pentru a evalua și a comunica informațiile pe care le consideră relevante.

În schimb, termenul în care poate fi introdusă acțiunea în anulare rămâne de 120 zile de la data comunicării hotărârii.

Ministerul Finanțelor arată că împotriva hotărârii arbitrale se poate introduce acțiune în anulare la același Centru Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii, caz în care se va constitui un alt tribunal arbitral care va soluționa acțiunea. Potrivit art. 52 din Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, 5 motive pot fi invocate pentru anularea unei hotărâri arbitrale, respectiv:

a) viciu în constituirea tribunalului;

b) abuz de putere evident al tribunalului;

c) coruperea unui membru al tribunalului;

d) încălcarea gravă a unei reguli fundamentale de procedură;

e) lipsă de motive.

 

Sursa foto – pixabay.com