O victorie a Rusiei ar fi un cataclism pentru pentru puterea de cumpărare a francezilor: premierul Gabriel Attal a apărat, marți, în fața deputaților, strategia prin care este ajutată Ucraina. Votul final este unul simbolic, dar a scos în evidență diviziunea din cadrul stângii, în timp ce grupul de extremă dreaptă a lui Marine Le Pen s-a abținut de la vot. Rezultatul: 372 de deputați au votat pentru iar 99 împotriva acordului de securitate franco-ucrainean. 101 deputați s-au abținut de la vot.

sondaj

Au votat împotriva acordului franco-ucrainean, cei 75 de deputați de la France Insoumise/ Franța nesupusă și cei 22 de deputați comuniști.

În deschiderea dezbaterilor, șeful guvernului a adus un omagiu rezistenței de care dă dovadă poporul ucrainean, aplaudată de deputați, ridicați în picioare.

Premierul Gabriel Attal susține că „Rusia reprezintă o amenințare, nu doar pentru Ucraina dar și, direct, pentru noi, pentru Europa, pentru Franța, pentru poporul francez. În fața unui puteri imperaliste, revizioniste, care amenință și care nu crede decât în forță, nu există nicio scurtătură, contează doar determinarea politică și postura strategică. Rusia nu poate și nici nu trebuie să câștige. O victorie a Rusiei înseamnă sfârșitul unei ordini internaționale bazate pe drept. În mod evident, acest război are un cost. Dar acest cost ar fi fără măsură dacă Rusia ar obține victoria. Succesul Ucrainei este și în interesul francezilor”.

Răspunsul a venit de la extrema dreaptă, prin vocea lui Marine Le Pen cea care preciza că grupul deputaților din Reuniunea Națională se va abține de la vot. Ea a acuzat Executivul francez că „a deturnat, exploatat și instrumentalizat o criză internațională majoră pentru a o pune în serviciul electoral”, cu mai puțin de 3 luni înainte de alegerile europene.

 

Sursa foto – pixabay.com