Liderii ucraineni nu au făcut un secret din dorinţa de a se întâlni cu oficiali chinezi în Elveţia în această săptămână, dar preşedintele Volodimir Zelenski a plecat acasă fără întâlnirea dorită. Beijingul a dat cu tifla Ucrainei şi continuă să fie de partea lui Vladimir Putin, scrie miercuri POLITICO.

sondaj

Membrii delegaţiei chineze prezenţi în Elveţia au avut numeroase ocazii de a sta faţă în faţă cu omologii lor ucraineni, fie la Berna, fie la Forumul Economic Mondial de la Davos. Orice întâlnire ar fi satisfăcut o speranţă de lungă durată a Kievului de a purta discuţii sincere, în persoană, cu înalţi oficiali de la Beijing. Chiar înainte de summitul de pace multinaţional din Alpii elveţieni, şeful de cabinet prezidenţial al Ucrainei, Andrii Iermak, a declarat că este imperativ ca Beijiningul să se alăture discuţiilor de pace şi a lăsat să se înţeleagă că Zelenski va avea ocazia să discute cu premierul chinez Li Qiang, scrie politico.eu.

În cele din urmă, Ucraina nu a făcut niciun progres în a determina China să se angajeze în discuţii, iar Zelenski şi Li nu au reuşit să-şi vorbească.

Acesta este cel mai recent semn că China nu are nicio intenţie de a face presiuni pentru a pune capăt războiului la scară largă al liderului rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei. În schimb, China a fost de partea Rusiei, furnizând forţelor sale materiale de uz militar care au susţinut efortul de război al Moscovei, în ciuda presiunilor şi sancţiunilor occidentale, arată POLITICO.

Decizia Chinei de a nu se întâlni cu ucrainenii pare să fie intenţionată şi nu rezultatul unei probleme de program.

Un oficial american de rang înalt citat de POLITICO sub acoperirea anonimatului a declarat că Beijingul a respins cererea Kievului pentru o întâlnire care să aibă loc la un moment dat în timpul vizitelor lor reciproce în Elveţia. Un alt oficial american de rang înalt a declarat că Beijingul a refuzat orice întâlnire după ce a fost îndemnat de Rusia să înceteze întâlnirile diplomatice cu Ucraina.

 

 

Sursa foto – pixabay.com