Organizația Națiunilor Unite cere o anchetă pentru încălcarea dreptului umanitar în conflictul dintre Hamas și Israel. Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului vorbește despre ”acuzații extrem de grave” atunci când se referă la o serie de încălcări ale dreptului internațional. Ambasadorii Israelului și cel palestinian la ONU au reacționat diferit. Cel al Israelului a spus că dreptul internațional nu este un „pact sinucigaș” iar cel palestinian a cerut comunității internaționale să „se trezească”. Organizația Națiunilor Unite mai cere ”pauze și coridoare umanitare” în Gaza.
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a avut prima luare de poziție mai fermă de la declanșarea atacului Hamas în Israel, din 7 octombrie. Se cer ”pauze umanitare” și ”coridoare” de asemenea ”umanitare” în Fâșia Gaza pentru ca populația civilă să poată fi ajutată. Între timp, operațiunile militare israeliene continuă. Armata israeliană declară că a preluat controlul spitalului Al-Shifa din Gaza și că a găsit „muniţie, arme şi echipamente militare” Hamas. De cealaltă parte,organizația Hamas neagă informațiile.
Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului spune că sunt ”acuzații extrem de grave” de încălcări ale dreptului internațional în războiul dintre Israel și Hamas și cere o anchetă internațională. Potrivit AFP, ambasadoarea Israelului la ONU a declarat că dreptul internațional nu este un ”pact sinucigaș”, permițând „organizațiilor teroriste” să „se bucure de sprijin internațional constant”. În replică, omologul ei palestinian a cerut comunității internaționale să „se trezească” din ceea ce el numește „masacru” și „genocid”.
Așadar declarațiile celor două părți aflate în conflict conțin cuvinte în tușe groase iar fiecare tabără încearcă să găsească explicații pentru acțiunile militare. Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk a declarat că „alegerile extrem de grave ale încălcărilor multiple ale dreptului umanitar internațional, indiferent de faptă necesită o investigație riguroasă și responsabilitate”. Volker Türk completează: „este necesară o investigaţie internaţională”.
De altfel, înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a fost recent în Orientul Mijlociu și a vizitat punctul de trecere a frontierei de la Rafah. Citat de AFP, Volker Türk declară că este îngrijorat de ”intensificarea violenței și a discriminării severe împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, inclusiv Ierusalimul de Est. În opinia mea, acest lucru creează o situație cu potențial exploziv și vreau să fiu clar: am depășit cu mult nivelul de avertizare timpurie. Sună cea mai puternică alarmă posibilă cu privire la Cisiordania ocupată”, a mai spus acesta, făcând apel la cele două părți să recunoască faptul că toate viețile au aceeași valoare. ”Este un dezastru umanitar și o încălcare a drepturilor omului”, spune Volker Türk.
Ambasadoarea Israelului la ONU, Meirav Eilon Shahar a replicat: ”Dacă un stat nu se poate apăra sau dacă este criticat pentru că face acest lucru în conformitate cu dreptul internațional, atunci organizațiile teroriste vor fi din ce în ce mai încurajate și vor continua să-și folosească metodele, sigure că vor beneficia de sprijin internațional constant”. Nici omologul palestinian nu s-a lăsat mai prejos. Ibrahim Khraishi, le-a cerut țărilor să se „trezească” în fața operațiunilor armatei israeliene din Fâșia Gaza, spunând: „Acesta este un masacru, acesta este un genocid”.
Spre final reamintim că atacul Hamas din 7 octombrie a fost unul extrem de sângeros iar bilanțul înfricoșător: 1.200 de morți, în majoritate civili, potrivit autorităților israeliene. În timpul atacului, peste 240 de persoane au fost luate ostatice. Au urmat ripostele Israelului împotriva Hamas. Bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza au ucis peste 11.500 de persoane, în majoritate civili, potrivit reprezentanților mișcării islamist, citați de AFP.
Sursă foto – pixabay.com