Legea pensiilor a fost adoptată marți pe repede-înainte în Senat, întâi în comisia de muncă și apoi în plen, iar multe dintre amendamentele admise în comisia de muncă au fost ulterior respinse în plen. Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au lipsit de la dezbateri. Un secretar de stat din Ministerul Muncii a anunțat că legea va avea un impact de 25 de miliarde lei anul viitor. Opoziția (USR) a încercat să afle de unde vor fi găsiți acești bani, dar niciunul dintre susținători nu a oferit vreo explicație.

sondaj

UPDATE 19.43 Senatorii au adoptat marți proiectul de lege a pensiilor, cu 85 de voturi „pentru” (PSD, PNL și unii parlamentari UDMR), 6 voturi „împotrivă” și 19 abțineri (AUR și USR).

UPDATE 19.00 În plenul Senatului au fost respinse mai multe amendamente adoptate anterior în comisia de muncă din Senat, iar parlamentarii se ceartă pe procedură, spunând că nu permite acest lucru.

UPDATE 18.00 Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat că impactul bugetar al legii este de 25 de miliarde lei, dintre care 15 miliarde lei sunt necesare pentru indexarea punctului de pensie cu 13,8%, iar 10 miliarde lei pentru recalculare pe baza noii legi. El a mai precizat că va fi achiziționată o aplicație informatică pentru recalcularea pensiilor, după adoptarea legii. El a mai spus că în 2024, Guvernul se va încadra în ținta de 9,4% din PIB cu cheltuielile cu pensiile.

 

 

Sursă foto – pixabay.com