Tot mai mulți preoți părăsesc Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, și încep să oficieze slujbe în bisericile Mitropoliei Basarabiei a Patriarhiei Române. Luni, un grup de preoți din Chișinău i-a transmis o scrisoare Mitropolitului Vladimir prin care cer inițierea procesului de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Apelul clericilor vine în contextul recentei scrisori a Mitropolitului Vladimir, adresate Patriarhului Kiril, prin care acuză Moscova de tratamentul aplicat moldovenlor, dar și critică practic superiorul ierarhic. Mitropolia Moldovei nu a venit deocamdată cu o reacție pe marginea scrisorii preoților moldoveni.

sondaj

”Pornind de la realitățile extraordinare în care se află Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și în contextul războiului injust și perfid pe care Rusia îl duce în Ucraina, majoritatea preoților și credincioșilor din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, au semnat o adresare către Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove. Prin această adresare, rugăm Înaltpreasfinția Sa să inițieze procesul de aderare a Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română”, este anunțul, făcut luni de Biserica ”Sfîntul Dumitru” de la Chișinău.

Potrivit preoților de la Chișinău, ”scrisoarea Înaltpreasfințitului Vladimir, adresată Patriarhului Kirill pe 5 septembrie 2023, în care se afirmă că poporul nostru de origine latină nu are nimic comun cu russkii mir, ne dă curaj să credem că acum ca niciodată e momentul potrivit să reparăm greșelile istorice și să ne repunem în demnitatea furată de ocupația rusească”.

”Înaltpreasfinția voastră, noi preoții semnatari ai acestei adresări, suntem tot mai nedumeriți și nemulțumiți de ascultarea pe care trebuie să o facem față de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril. Patriarhul Kiril, după invazia Rusiei în Ucraina, a pierdut calitatea de părinte duhovnicesc al Bisericii pe care o păstorește, devenind angajat politic, ce cheamă fățiș și pe nedrept împotriva tuturor învățăturilor Bisericii Ortodoxe, la vărsare de sânge între frații de sânge și de credință în Hristos”, susține parohul Bisericii ”Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi, și un grup de preoți din protopopiatul de Chișinău, sectorul II.

În context, clericii de la Chișinău amintesc că în 1992, R.Moldova a avut o situație similară cu cea a Ucrainei. Atunci când armata rusă a atacat R.Moldova, ”înaintașul Patriarhului Kiril, Alexei al II-lea, a binecuvântat cazacii să ucidă ostașii noștri”. ”De fapt, atât noi, cât și înaintații noștri, gustăm din plin amărăciunea așa-zisei oblăduiri a Bisericii Ortodoxe Ruse, cara pentru noi, românii basarabeni, nu a fost și nu este decât un instrument de deznaționalizare și de îndepărtare de neamul nostru românesc și de Biserica Ortodoxă Română, sub ascultarea căreia, în mod firesc, trebuie să fim”, se mai arată în adresarea semnată de Parohul Bisericii ”Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevsch.

Totodată, preoții de la Chișinău susțin că acum e timpul să revenim ”în toată plinătatea noastră la Biserica neamului nostru, în cadrul Patriarhiei Române, rămânând, în același timp, și pe mai departe, sub omoforul și îndrumarea părintească a Înaltpreasfinției voastre. Spunem asta din dorința de a ne disocia mesajul antiromânesc și prorus al unor ierarhi și confrați slujitori din cadrul Mitropoliei noastre, adulatori ai celui mai mare prigonitor al creștinătății și schingiuitor al Basarabiei, Stalin. Vă cerem cu smerenie și nădejde să plecați urechea la adresarea noastră și să ne fiți îndrumător și părinte de acum înainte în sânul Bisericii Ortodoxe Române”, conchide Parohul Bisericii ”Sfântul Dumitru” din Capitală, Pavel Borșevschi.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, câteva zeci de preoți din R.Moldova au trecut să oficieze slujbe în bisericile Mitropoliei Basarabiei.

Precizăm că, în ultima perioadă, disensiunile între Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, și Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române sunt tot mai mari. Asta după ce mai mulți preoți, care oficiau slujbe în bisericile Mitropoliei Basarabiei, au fost destituiți din funcție de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Atunci, BOR i-a încurajat pe toți cei care se simt constrânși de eparhiile rusești ”să aibă curajul de a ieși din această servitute și să revină la tradiția și comuniunea Bisericii Ortodoxe Române”.

Caterisirea celor șase preoți de către autointitulata Biserică Ortodoxă din Moldova este un act sfidător cu consecințe negative. Structura rusească de la Chișinău devine absurdă și ridicolă. Orice tentativă de constrângere sau intimidare este inacceptabilă, iar Mitropolia Basarabiei va continua să lupte pentru protejarea libertății religioase și a identității culturale a clericilor și a credincioșilor săi”, a declarat Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române.

Conflictul între cele două Mitropolii Ortodoxe din R.Moldova s-a acutizat în vară după ce mai mulți preoți au decis să adere la Mitropolia Basarabiei. Prin decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, protoiereul Ilie Munteanu, protoiereul Alexei Sîrbu, protoiereul Teodor Pelin, protoiereul Vasile Enachi, protoiereul Ioan Gangan şi protoiereul Ioan Solonaru au fost caterisiți, la sfârșitul lunii octombrie.

 

 

Sursă foto – basilica.ro