Parchetul European (EPPO) a făcut marți 40 de percheziții în mai multe locații din România și Franța, în cadrul unei anchete de fraudă cu fonduri europene și naționale de peste 30 de milioane de euro. Ancheta este condusă de Parchetul European București.

sondaj

EPPO transmite, într-un comunicat remis presei marți, că anchetează o schemă infracțională bazată pe furnizarea de scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva potențialelor daune.

În România, perchezițiile s-au făcut în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt, iar în Franța în Roquebrune-Cap-Martin, localitate din sudul Frantei.

Procurorii europeni spun că, în perioada 2020 – 2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiază de finanțare UE, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.

În special, o bancă fictivă care se pare că operează în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro.

Ministerul de Interne condus de Lucian Bode va cumpăra 600 de mașini BMW, de la Automobile Bavaria, compania al cărei fondator este un amic al președintelui Klaus Iohannis. Opoziția reclamă faptul că licitația ar fi fost cu dedicație. Ministrul Bode neagă.

Parchetul European și DNA verifică achiziția celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de Interne

În mod similar, instituții financiare care acționează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru și fără să dețină fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.

 

 

Sursă foto – https://www.eppo.europa.eu/en/photogallery