Atât câștigă un profesor debutant, cu studii superioare, conform grilei: salariu de bază 4.098 lei brut sau 2.424 net. Poți trăi cu acest salariu în România?

sondaj

Totuși, tinerii au o opțiune: nu se fac profesori! Probabil și cu ghiozdanul de Glovo în spate câștigă mai bine, dacă nu au plecat deja în alte țări mai primitoare. Ce ne facem însă cu profesorii cu experiență?

Un profesor cu 25 de ani experiență ajunge la un salariu de bază de 3.227 lei net lunar. Da, ați citit bine. Iar ăsta e maximul grilei de salarizare în educație. Salariile de bază ale profesorilor sunt în această plajă, 2.400-3.200 lunar net. Încercați să calculați rate/chirie, utilități, hrană, necesare zilnic… mai rămâne ceva? Poate datorii. Nici n-am mai vorbit de haine, cărți, relaxare, cultură, că doar sunt profesori.

Profesorii buni sau măcar harnici pot să câștige suplimentar din meditații, diverse proiecte, diverse prime și gradații. Dar ei sunt doar o minoritate. În plus, toate orele investite în aceste activități sunt ore pierdute pentru pregătirea claselor, sunt ore de nervi, muncă, sunt ore pierdute din timpul personal, cu familia. Nu e o soluție, ci o corvoadă.

Spre deosebire de debutanți, profesorii cu experiență n-au o ieșire reală din capcană. Nu mai iei la fel de ușor nici ghiozdanul de Glovo, nici drumul străinătății la 40 de ani și mai mult. Ai alte responsabilități, nu mai ai nervii, memoria și energia să îți schimbi meseria. Nu mai zic că ai investit în meseria asta. Și atunci ce faci?

Îți strigi furia. 15.000 de profesori au mărșăluit săptămâna trecută prin București, dar toți ochii au fost pe cei câteva zeci de huligani ai AUR care au furat atenția. Mâine va fi o grevă de avertisment. Săptămâna viitoare posibil grevă generală.

Nu poți trăi cu 3.000 de lei sau mai puțin pe lună, în România, astăzi, și să mai vii zilnic, senin, să educi zeci de copii. Nu e normal nici să alergi după meditații/proiecte/gradații ca să câștigi câteva sute de lei în plus.

Între timp, în sfere înalte, „România Educată” e doar rescrierea fără sens și fără sfârșit a acelorași articole de lege în texte fără rost și fără impact. Dintre ele, au dispărut orice referiri la o salarizare decentă.

Greva asta e justificată, fără îndoială. Va fi cu siguranță un disconfort pentru părinți să nu aibă unde să trimită copiii în cursul zilei. Ne va strica programul și ne vom îngrijora cu privire la examene. Dar dacă vrem cu adevărat să discutăm despre educație, ar trebui să privim problema de fond în față, și să fim alături de profesori.

Opinie apărută pe grupul Profesori buni  (Ovidu Voicu)

 

 

Sursă foto –