Turcii au mers duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani. Niciunul din principalii doi rivali, președintele în funcție Recep Tayyip Erdogan (AKP, 70 de ani) și candidatul opoziției unite, Kemal Kilicddaroglu (CHP, 75 de ani) nu au reușit să obțină 50% din voturi, conform informațiilor furnizate de agenția de stat Anadolu, astfel că electoratul va fi chemat la vot din nou în turul doi.

sondaj

Prezența la vot a fost masivă, de 88%, dar de subliniat că în Turcia prezența la vot este obligatorie prin lege. Pe parcursul desfășurării scrutinului nu s-au înregistrat incidente majore, însă în timpul numărătorii voturilor au apărut tensiuni în tabăra Erdogan. Președintele a ieșit de mai multe ori să ceară observatorilor vigilență la urne, în timp ce Kilicdaroglu a publicat un singur cuvânt pe Facebook: ”Conducem”.

Agențiile de știri din Turcia au prezentat rezultate diferite ale alegerilor pe tot parcursul numărării voturilor: Agenția de stat Anadolu arăta un avans de aproape 10% pentru Erdogan, în timp ce Anka, apropiată de opoziție, îi prezenta la egalitate, cu 47%. Ambele tabere s-au acuzat de manipulare. În alegerile anterioare, agenția Anadolu a fost acuzată că l-a favorizat pe Erdoğan și partidul său AKP.

Alegerile sunt de cotitură nu numai pentru viitorul Turciei, ci și pentru întreaga UE, mai ales prin prisma în care cursul negocierilor de aderare se poate schimba semnificativ dacă Erdogan va fi învins. Și pentru România, alegerile au impact important, în special în cheia istoriei comune de secole a celor două popoare, cât mai ales în cheie economică, Ankara fiind cel mai important partener non-UE al Bucureștiului. Aproximativ 61 de milioane de alegători din cele 87 de circumscripţii electorale din Turcia sunt aşteptaţi din nou la urne.

 

 

Sursă foto – cnn.com