Președintele ucrainean, Volodimir Zelensko, a criticat restricțiile privind importul de cereale în UE, după ce cinci țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România s-au plâns de importurile de cereale ucrainene.

sondaj

El a spus că interdicția nu face decât să ajute Rusia. „Toate restricțiile asupra exporturilor noastre sunt complet inacceptabile în acest moment. Ele doar întăresc abilitățile agresorului”, a spus Zelenski în conferința de presă comună cu președintele Comisiei Europene, susținută marți la Kiev.

„Așteptăm ca UE să oprească toate restricțiile cât mai repede posibil”, a adăugat el, potrivit Agenției France-Presse. El a numit măsurile „severe, chiar crude” și „dezamăgitoare” în timp de război.

Bulgaria, România, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au plâns Comisiei Europene din cauza importurilor de cereale ucrainene și au cerut interzicerea lor.

Invazia Rusiei de anul trecut a limitat sever canalul tradițional de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, necesitând exportul pe uscat prin vecinii Ucrainei.

Statele membre au convenit să permită importul anumitor produse din Ucraina fără restricții cantitative și fără inspecții vamale și oficiale.

Dar fermierii din cele cinci țări au protestat împotriva scăderii prețurilor și au cerut interzicerea importului de alimente din Ucraina.

Bruxelles-ul a numit interdicțiile privind importurile de cereale și alte alimente din Ucraina „inacceptabile” în timp ce Kievul este în război cu Rusia.

Luna trecută, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu toate părțile implicate pentru a asigura tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin țările UE, însă cu restricții.

Vorbind alături de Zelensky, von der Leyen a descris marți situația cerealelor ca fiind „dificilă”.

„Prioritatea imediată acum este ca tranzitul cerealelor să se desfășoare fără probleme și la cel mai mic cost posibil în afara Ucrainei către Uniunea Europeană”, a spus ea.

„Acest lucru necesită o cooperare foarte strânsă a diferitelor părți interesate. Prin urmare, vom înființa împreună o platformă de coordonare.”

Comisia Europeană a adoptat pe 3 mai măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, în temeiul clauzei de salvgardare din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanțele excepționale cu care se confruntă cinci state membre din cauza unor blocaje logistice grave, transmite Comisia Europeană.

Măsurile vizează doar patru produse agricole originare din Ucraina, și anume: grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui, și urmăresc reducerea blocajelor logistice legate de aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Măsurile vor intra în vigoare pe 2 mai și se vor aplica până pe 5 iunie 2023.

În această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre aflate în prima linie, și anume Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

 

 

Sursă foto – moneycontrol.com