Asistăm la un val de știri despre întâmplări violente în școlile din România. Un elev care a sărit cu un cuțit de bucătărie la profesoara lui, alții copii care își batjocoresc profesoara, niște fete care bat un coleg, tot felul de lucruri fără îndoială condamnabile, însă care au generat o reacție disproporționată.

sondaj

Profesorii au cerut la mitingul lor mai multă putere. Diverse persoane publice cer demisii, înăsprirea pedepselor în școlile publice, condamnarea la închisoare a celor care au aflat de pe grupurile de WhatsApp, o vedetă de televiziune vrea exmatricularea „cirezilor de proști” și băgarea fricii în elevi, iar reprezentantul BOR concluzionează că de vină e „progresismul” care poate să ucidă. Unii vor întoarcerea la învățământul din comunism, „că atunci se făcea carte”, alții vor să ne ducă și mai departe, în Evul Mediu, să învățăm după ceaslov și psaltire ca Ion Creangă, latina și greaca veche.

În toată discuția iscată de violențe și comportamente infracționale în școli, am auzit doar acuze la adresa elevilor. Nimic despre profesori. S-au uitat repede cazurile mediatizate despre profesori care aveau relații sexuale cu eleve minore, care veneau beți la școală, care țipau și băteau școlarii. Calitatea corpului profesoral a scăzut în același ritm cu scăderea nivelului învățământului românesc. Nici nu se putea altfel. Meseria de profesor nu mai este una atractivă, în primul rând din cauza salarizării, se fac profesori absolvenții de facultăți care nu-și găsesc un job mai bun. Iar în ceea ce privește revendicările salariale, cu tot respectul, ei au știut în ce sistem intră. Apoi mai este și rezistența masivă la nou, inadaptarea la noile condiții din societate. În timp ce îi ceartă pe elevii lor că stau toată ziua pe telefoane, mulți profesori nu știu să folosească un calculator.

A-i face pe elevi responsabili pentru situația din învățământul românesc este complet greșit, dar și incorect față de ei. Elevii nu fac decât să urmeze un proces educațional, din care face parte și familia, pe care îl pune la dispoziție societatea adulților. Cazurile prezentate, inclusiv al elevului care a sărit cu un cuțit la profesoara lui, nu sunt situații generale, nu se întâmplă peste tot lucrul ăsta. Ele trebuie tratate punctual, cu severitatea prevăzută de lege. Realitatea e că problema învățământului românesc e în altă parte, nu în „mai multă putere pentru profesori”.

Continuarea pe Republica.ro

 

 

Sursă foto – pixabay.com