Într-un interviu acord pentru RFI, fostul ministru al Educației, domnul Micea Miclea vorbește despre situația din școlile românești.

sondaj

Mircea Miclea: Consideră că exmatricularea este o măsură de ultimă instanță. Dar consider că ea trebuie menținută pentru că altfel erodează masiv, substanțial autoritatea școlii și autoritatea profesorilor.

Atunci când un elev are probleme, întâi trebuie încercate măsuri de consiliere, apoi măsuri remediale, de genul unui profesor de suport. Și abia ulterior poate fi lăsat să repete anul. Și după aceea să se intervină din nou cu măsuri remediale.

Însă, sunt situații în care, de exemplu, un copil înjunghie un profesor la școală, nu mi se pare corect să nu aplicăm o măsură severă pentru a comunica un mesaj. Nu orice este posibil în spațiul școlar. Altfel, renunțându-se la această  măsură, comunicăm că rămâi în spațiul școlar indiferent ce faci.

Reporter: Ce le spuneți celor care spun că învățământul e obligatoriu, cum să îi exmatriculezi?

MM: Le spun că învățământul este obligatoriu, dar cred că este o măsură greșită că s-a făcut învățământul obligatoriu până la 12 clase. Subliniez faptul că Finlanda, care are un sistem de învățământ mult mai performant decât noi, are doar 10 clase de învățământ obligatoriu. Clasa pregătitoare și nouă clase și ajungi la vârsta de 16 ani.

Atunci, în conformitate cu legislația internațională a muncii poți să lucrezi. Legislația națională și cea internațională îți dau dreptul să te apuci să lucrezi de la 16 ani. Cred că e o greșeală că s-a făcut obligatoriu învățământul până la 12 clase. 13, de fapt, pentru că acum este și clasa pregătitoare plus 12 clase de liceu. Pe de altă parte, faptul că învățământul este obligatoriu, nu înseamnă că nu trebuie să comunicăm astfel de măsuri. Această exmatriculare poate să fie pe șase luni, pe un an, pe doi ani. Nu trebuie să fie definitivă.

Continuarea pe RFI.ro

 

 

Sursă foto – mircea.miclea/facebook.com