Premierul Nicolae Ciucă și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, au discutat, marți, cu europarlamentarii români la Bruxelles, cărora premierul le-a transmis ”să nu fim vocali împotriva Olandei”, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la întâlnire. ”Să nu le zicem nimic, așa e bine. Și abia după 2023 să avem o altă abordare”, le-ar mai fi spus premierul Ciucă europarlamentarilor.

sondaj

Parlamentul olandez a adoptat în 20 septembrie o rezoluţie prin care solicită guvernului de la Haga să nu facă „niciun pas ireversibil” în ceea ce privește aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen până când nu efectuează „investigații suplimentare în ceea ce privește supravegherea frontierelor” de către cele două țări.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, le-a explicat europarlamentarilor că ”rezoluția de la Haga este o ușă deschisă” pentru România. Aurescu le-ar fi spus că rezouția a fost cerută de premierul olandez, Mark Rutte, pentru a nu fi solicitată de extremiști. ”Să îl lăsăm pe Rutte, să nu transformăm subiectul într-unul de politică internă în Olanda”, ar mai fis spus Aurescu.

Cei doi oficiali români i-ar fi asigurat  europarlamentari că Cehia, care deține președinția Uniunii Europene, va introduce subiectul aderării României la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului dacă România va solicita acest lucru.

Oficial, Guvernul României a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a avut ”o discuție foarte aplicată cu europarlamentarii români, reconfirmare a faptului că, indiferent de opțiunea politică, avem în comun prioritățile României europene”.

”Așa cum am pledat în toate întâlnirile oficiale avute în aceste zile la Bruxelles, România este pregătită să adere la Spațiul Schengen. Rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare din prima parte a lunii octombrie oferă o bază consistentă pentru obținerea garanțiilor politice necesare adoptării rapide a deciziei de aderare, iar acesta este mesajul pe care i-am rugat pe europarlamentarii români să îl susțină” – a mai declarat Ciucă, potrivit comunicatului Guvernului.

 

 

Sursă foto – nicolae.ciuca/facebook.com