Franța va redeschide în această iarnă centralele nucleare care au fost închise pentru mentenanță. Eléctricité de France, EDF, a anunțat că cele 26 de reactoare oprite vor putea produce din nou energie electrică.
Franța dispune de 56 de reactoare nucleare din care 26 au fost oprite. Producția de energie electrică se va relua, ceea ce va juca un rol esențial în gestionarea securității energetice pentru această iarnă. Cele 26 de reactoare au fost oprite din cauza întârzierilor la întreținerea care trebuie făcută după 10 ani de activitate, la care s-au adăugat criza Covid și problemele de coroziune. Toate acestea au determinat EDF să treacă la un control general.
Președintele Eléctricité de France, Jean-Bernard Lévy, le-a promis deputaților că ”proiectele legate de coroziune progresează într-un ritm bun”. Cinci din cel 26 de reactoare oprite vor reporni în septembrie, alte cinci în octombrie, șapte în noiembrie iar restul în lunile care vor urma, până cel târziu în februarie anul viitor.
„Până în prezent, 27 de reactoare sunt conectate la rețea și trei economisesc combustibil pentru a produce iarna viitoare”, a declarat Jean-Bernard Lévy.
Prim-ministra Elisabeth Borne a anunțat că Franța va naționaliza EDF, acest mare grup industrial, din care statul francez deține în acest moment 84%. Aceasta este o parte a strategiei prin care Franța vrea să devină independentă din punct de vedere energetic.
Gigantul de gaze Uniper a înregistrat pierderi de 12 miliarde de euro în primul semestru, potrivit bloomberg.com. Guvernul german și-ar putea majora participația la Uniper SE la peste 50% și este deschis la posibilitatea de a face pasul istoric de a naționaliza complet cel mai mare importator de gaze al țării pentru a preveni un colaps al sistemului energetic.
Uniper, cu sediul la Dusseldorf, are nevoie de mai mult ajutor din partea statului, după ce a apelat deja la un pachet de sprijin care ar putea fi în valoare de 20 de miliarde de euro (20 de miliarde de dolari), informează bloomberg.com.
Sursă foto – pixabay.com