Aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume sunt obligați să muncească, să se căsătorească împotiva voinței lor sau să se prostitueze, arată un raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii  şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, despre sclavia modernă. Potrivit datelor strânse în 2021, unul din 150 de pământeni tăiește în condiții de sclavie.  27,6 milioane dintre sclavii moderni, inclusiv 3,3 milioane – copii, erau în situaţii de muncă forţată, iar alte 22 de milioane de persoane erau în căsătorii forţate.

sondaj

ONU vrea eradicarea acestui flagel până în 2030, dar crize precum pandemia de COVID-19, conflictele armate şi schimbările climatice au dus la perturbări fără precedent în ce priveşte ocuparea forţei de muncă şi educaţia. În loc să scadă, numărul sclavilor a crescut cu 10 milioane față de 2016.

Raportul a mai constatat că peste jumătate din situaţiile de muncă forţată au apărut fie în ţări cu venituri medii superioare, fie în ţări cu venituri mari, lucrătorii migranţi fiind de peste trei ori mai probabil să fie afectaţi.

Femeile şi fetele reprezintă mai mult de două treimi dintre persoanele forţate să se căsătorească şi aproape patru din cinci dintre cele aflate în situaţia de exploatare sexuală comercială, potrivit raportului. În total, ele reprezintă 54% din cazurile de sclavie modernă.

Într-un comunicat de presă, directorul general al Organizației Internaționale a Muncii, Guy Ryder, consideră că este „şocant că situaţia sclaviei moderne nu se îmbunătăţeşte” şi face apel la guverne, dar şi la sindicate, organizaţii patronale, societate civilă şi oameni obişnuiţi să lupte împotriva „acestei încălcări fundamentale a drepturilor omului”.

Raportul propune şi o serie de acţiuni. Acestea includ îmbunătăţirea şi aplicarea legilor şi inspecţiilor muncii, încetarea muncii forţate impuse de stat, extinderea protecţiei sociale şi consolidarea protecţiilor legale, inclusiv prin creşterea vârstei legale de căsătorie la 18, fără excepţie.

Monica Boseff, director executiv al Fundației Ușa Deschisă care se ocupă în Romania de persoane traficate, spune la RFI că un astfel de fenomen nu poate fi eradicat atât timp cât accentul se pune pe victime, și nu este pedepsită suficient cererea sau traficanții.

 

 

Sursă foto – theguardian.com