Vasile Solcanu (64 de ani), profesor de matematică la Şcoala Gimnazială din Bogdăneşti, judeţul Suceava, a fost desemnat profesor Merito în 2017 pentru rezultatele importante pe care le-a avut cu elevii săi de-a lungul celor 40 de ani de carieră la catedră. Este printre puţinii profesori de la sat care a avut elevi calificaţi la Olimpiada Naţională de Matematică. Mai mult decât atât, a obţinut numeroase premii cu elevii săi.

sondaj

Profesorul Solcanu începe să formeze elevi încă din clasele primare, când învăţătoarele îl anunţă că au în clasă copii cu aptitudini pentru matematică. Îi testează, apoi fie lucrează direct cu ei, fie le dă învăţătoarelor materiale suplimentare.

Ca să faci performanţă cu ei, trebuie să îi iei din clasa a IV-a, şi să lucrezi din aproape în aproape. Cu matematica ce se predă la clasă nu faci performanţă. Trebuie să aplici alt gen de metode şi să le dai  să rezolve probleme de la olimpiadă“- explică profesorul.

Acum lucrează cu un elev de clasa a V-a, care se anunţă o mare speranţă şi cu care speră să ajungă departe la olimpiade şi la concursurile de matematică. Cu elevii care participă la concursuri face pregătire vara, gratuit, de la sfârşitul lui iulie până la începutul şcolii. De luni până vineri, câte patru ore pe zi, uneori chiar fără pauză, pentru că atmosfera de la pregătire e relaxată şi nu îi solicită prea tare, spune dascălul. Când începe şcoala, face pregătire cu „olimpicii“, aşa cum îi numeşte, câte două ore de trei ori pe săptămână acasă la unul dintre ei şi sâmbăta, la el acasă.

Vasile Solcanu şi-a adaptat metodele de predare la clasă, astfel încât nu ridică niciodată ştacheta mai mult decât vede că pot elevii. Face exerciţii pe care le înţeleg mare parte dintre ei şi le stă la dispoziţie la şcoală, dar şi în timpul lui liber. Ne spune că elevii îl pot suna sau vizita oricând. Secretul său este sufletul pe care îl pune în tot ceea ce face. Casa îi este plină mereu de elevi pe care îi pregăteşte gratuit de-o viaţă la matematică atât pentru şcoală, cât şi pentru olimpiade, chiar dacă acum nu mai sunt la fel de mulţi ca în urmă cu 10-15 ani.

Profesorul Solcanu spune că misiunea sa este să îi pregătească pe elevi pentru viaţă, pentru că un bun matematician se descurcă în orice domeniu, gândeşte corect în orice situaţie şi face mereu diferenţa între minciună şi adevăr. „Matematica nu este pentru socotit, matematica este pentru gândit“, îi place să spună. De altfel, mulţi dintre foştii săi elevi sunt acum ingineri, profesori, iar unul este asistent universitar şi se mândreşte mult cu ei.

„Eu mi-am iubit şi îmi iubesc elevii. Am un fost elev care îmi spune că are şi acum caietele de matematică din timpul şcolii, pe care le foloseşte în prezent ca să facă pregătire cu elevii lui. Ceea ce doresc este ca elevii mei să rămână cu pasiunea pentru matematică şi pentru ceea ce îi inspiră să facă“- este speranţa profesorului Vasile Solcanu.

Continuarea pe Adevarul.ro

 

 

Sursă foto – https://www.proiectulmerito.ro/vasile-solcanu-profesor-de-matematica-scoala-gimnaziala-din-bogdanesti-jud-suceava-profesor-merito-2017/