ungaria
ungaria

Pe parcursul săptămânii viitoare, aproximativ 20 de milioane de metri cubi zilnic de capacitate de aflux vor fi disponibile pe ruta de sud și pe interconexiunile din Slovacia și Austria, a anunțat ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó.

sondaj

Anunțul a fost făcut la Moscova, după întrevederea oficialului maghiar cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.

Ministrul de externe maghiar a spus că Ungaria a luat toate măsurile necesare pentru a primi volumul suplimentar necesar. Astfel, săptămâna viitoare în jur de 20 de milioane de metri cubi de capacitate zilnică de aflux va fi disponibilă pe ruta de sud și pe interconexiunile din Slovacia și Austria.

„Discuțiile sunt în desfășurare de ceva timp la nivel profesional și de companie, dar este necesar și un acord politic, iar actuală întâlnire are că scop să permită părților să finalizeze tranzacția și că transferurile să înceapă cât mai curând posibil”, a spus el.

Guvernul maghiar are obligația de a asigura aprovizionarea cu energie a Ungariei chiar și în timpul crizei energetice europene în curs. Acesta este motivul pentru care Ungaria vrea să achiziționeze încă 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale peste volumul contractat și „fie că ne place sau nu, acest lucru nu este posibil fără surse rusești”, a spus el.

„Unii s-ar putea să vândă promisiuni goale și să urmărească visele cu ochii deschiși, alții să arunce în aer baloane de comunicare, dar adevărul este că realitățile fizice nu pot fi schimbate și, în prezent, este pur și simplu imposibil să cumperi atât de mult gaz natural în Europa fără surse rusești”, a spus Szijjártó.

Potrivit MTI, ministrul a spus că celălalt scop al vizitei a fost acela de a clarifica faptul că Ungaria dorește pacea în Ucraina fără întârziere, deoarece războiul are consecințe tragice.

„Cerem tuturor să depună toate eforturile pentru a se asigura că războiul se încheie cât mai curând posibil și pacea să revină. Ne-am dori să vedem o încetare imediată a focului și discuții de pace”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Rusia va lua în considerare „cu ușurință” cererea Ungariei pentru achiziții suplimentare de gaze rusești.

„Implementarea acordurilor pe termen lung privind exporturile rusești de gaze naturale semnate anul trecut este pe deplin conformă cu interesele țărilor noastre”, a spus Lavrov.

Rusia se aşteaptă să îşi păstreze şi să îşi dezvolte relaţia „strategică” pe care o are cu Ungaria, în ciuda sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Moscovei, a mai declarat ministrul Lavrov.

Vizită ministrului maghiar de externe și negocierea achiziționării unui nou pachet de gaze din Rusia vine în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește de o sistare completă a importurilor gazelor rusești.

 

 

Sursă foto – dw.com