Ministrul Câmpeanu a anunțat ieri într-o conferință de presă că începând cu anul școlar viitor colegiile naționale își vor putea organiza propriile examene de admitere.

sondaj

Iată declarația ministrului: „Mă adresez acelor elevi care vor începe în septembrie clasa a VII-a. Ei vor avea o șansă în plus, aceea de susținere a examenului de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naționale – urmează să redefinim condițiile necesare dobândirii titulaturii de colegiu național – vor avea ocazia să susțină un examen de admitere în liceu: Liceele care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire”.

Să analizăm declarația. În primul rând nu este absolut nicio șansă pentru elevii care vor începe acum clasa a VII-a de a susține un examen de admitere în liceu. Este neșansa de a fii obligat să intri încă din clasa a VII-a în industria meditațiilor și de a face pregătire cu profesori din colegiile respective. Liceele care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației se bazează pe elevi motivați atent selectați și pe eforturile părinților.

Acum mulți ani am întâlnit un profesor excepțional, Arie Matache Grunberg. Îmi povestea odată cum, bucuros că a luat notă maximă la examenul de titularizare, s-a dus să-i împărtășească vestea uneia dintre profesoarele pe care le respecta în mod deosebit. Firește, ea s-a bucurat de succesul discipolului ei preferat, însă i-a spus foarte clar: Arie, înțeleg că ai ales să predai la Liceul Lazăr. Dar eu te trimit în clipa asta să iei niște ore fix în Ferentari. Cu elevii de la Lazăr face oricine performanță. Tu te vei forma ca profesor și-ți vei da măsura cu elevii din Ferentari. Îmi povestea că a rămas puțin șocat, dar chiar așa a făcut. Și că și-a dat apoi seama câtă dreptate avea profesoara lui. Acolo și-a dat seama cât de greu e să faci educație când nu ai susținerea familiei și când ești lăsat singur în fața unor situații pe care nu le poți gestiona. Și pe care școala nu le poate gestiona.

Nu mă credeți? Faceți următorul experiment mental: mutăm mâine toți profesorii de la liceul Sava undeva în Ferentari. Credeți că vor mai avea aceleași rezultate la olimpiade și concursuri școlare?

Ce face diferența în educație? Cu siguranță un factor determinant sunt familiile elevilor.

Continuarea pe RomâniaCurată.ro

Maria Cernat este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (promoția 2001) și a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București (promoția 2004). În anul 2002 a absolvit studiile masterale în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Din anul 2008 este doctor în filosofie cu o teză sub coordonarea profesorului Ilie Pârvu.

În prezent, Maria Cernat este lector univ.dr. la Facultatea de Stiințele Comunicării și Relații Internaționale, departamentul de Comunicare și Relații Publice, Universitatea Titu Maiorescu. Pe parcursul carierei sale academice a predat Studii Critice în Mass-MediaAnaliza de DiscursIntroducere în Științele Comunicării, Etică și Deontologie Profesională.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2521010841310357&set=pb.100002043968812.-2207520000..&type=3