Mircea Miclea – Desființarea inspectoratelor școlare mi se pare o greșeală. Clientela politică este hrănită mai bine prin transformarea lor în deconcentrate

În ceea ce privește desființarea inspectoratelor școlare și înlocuirea lor cu deconcentrate conduse de secretari de stat, Miclea avertizează că “la toate schimbările de guvern, toate funcțiile de deconcentrate sunt numite politic. Deci clientela politică este hrănită mai bine prin transformarea acestor inspectorate școlare în deconcentrate. Va fi mai mult pentru clientela politică”.

”Desființarea inspectoratelor școlare și a Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) mi se pare o greșeală, pentru că nu se constituie o comunitate de specialiști care să coopereze coordonat la nivelul întregului județ. Dacă specialiștii din CJRAE vor fi duși la unitățile școlare, atunci logistica, finanțarea lor vor fi extrem de problematice. Prin urmare, și calitatea proceselor pe care ei le desfășoară va fi foarte slabă, fără logistică și finanțare.

Procesul de consiliere și de asistență psihopedagogică va avea de suferit din cauza reorganizării. Desființarea CJRAE este o greșeală care va avea ca efect desființarea comunității de practicieni, va avea efecte negative în procesul de consiliere și de asistență psihopedagogică oferite, efecte negative în ce privește logistica și finanțarea activității lor.

Iar prin desființarea inspectoratelor școlare și înlocuirea lor cu Autoritatea Naţională pentru Inspecție Școlară si Asigurarea Calității (ANISAC), prevăd o creștere a influenței factorului politic. Această nouă ANISAC va fi condusă de un președinte cu rang de secretar de stat și de un subsecretar de stat. Ei vor fi numiți politic. Prin urmare, înființarea de creșe, de grădinițe, de școli va fi foarte mult contaminată politic. ‘A înființat o grădiniță un membru de partid de-al nostru? O acredităm! Cineva din opoziție a înființat o grădiniță? Nu o acredităm. De ce? Șeful nostru e numit politic și partidul lui decide ce se întâmplă cu toată chestia asta’.

Nu văd un câștig prin înființarea acestei agenții și desființarea ARACIP, ci un instrument de a satisface interese politice.

La toate schimbările de guvern, toate funcțiile de deconcentrate sunt numite politic. Deci clientela politică este hrănită mai bine prin transformarea acestor inspectorate școlare în deconcentrate. Va fi mai mult pentru clientela politică.

Vom avea o creștere a politizării sistemului. Toate deconcentratele au șefi numiți politic, iar asta în toate domeniile, nu doar în educație. O să facă numiri politice prin simulacre de concurs.

Astea sunt problemele pe care vreau să le semnalez, pentru că legea este în dezbatere publică și nu vreau să o critic. Aceasta este semnalarea unor erori, a unor lucruri care trebuie completate. Vom vedea cum va fi varianta finală.” – a declarant Mircea Miclea

 

 

Sursă foto – mircea.micle/facebook.com