Casa Maghiară din Timişoara, construită în anul 1930 din donaţiile publice ale comunităţii maghiare locale, a fost inaugurată din nou, după ce a fost răscumpărată de Asociaţia Bastion.

sondaj

Péter Tamás, preşedintele asociaţiei şi consulul onorific al Ungariei la Timişoara, a declarat agenţiei ungare de presă MTI, după încheierea achiziţiei, că asociaţia a primit o subvenţie de trei milioane de euro (un miliard de forinţi) din partea guvernului de la Budapesta, pentru achiziţionarea şi renovarea clădirii de birouri, care are trei etaje şi o suprafaţă utilă de aproximativ 1 800 mp. Preţul de achiziţie negociat şi costurile transcrierii se ridică la 2,3 milioane de euro, restul sumei fiind destinat renovării parţiale a clădirii.

Astfel, Casa Maghiară din Timişoara a fost cumpărată de Asociaţia Bastion a comunităţii maghiare locale în luna februarie a acestui an, pentru a putea servi din nou scopurile comunităţii maghiare.

„Maghiarii sunt cea mai mare comunitate minoritară din Timişoara, această comunitate doreşte să arate că există”, a mai spus preşedintele asociaţiei Bastion la ceremonia de re-inaugurare a Casei Maghiare.

Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, a apreciat loialitatea şi perseverenţa comunităţii maghiare din Timişoara. Acesta a apreciat că, după tratatul de la Trianon, timişorenii ar fi putut alege să se stabilească în Ungaria, ei însă au decis să-şi reorganizeze viaţa în Timişoara. Acesta este motivul pentru care au ridicat Casa Maghiară. Secretar de stat maghiar a menţionat că maghiarii din oraş şi-au demonstrat fermitatea şi în 1989, când s-au alăturat lui László Tőkés şi au declanşat revoluţia care a dus la răsturnarea regimului comunist din România. În opinia sa, guvernul ungar a apreciat această fermitate prin sprijinirea răscumpărării Casei Maghiare.

Prezent la acest eveniment, primarul Timişoarei i-a încurajat pe maghiarii din Timişoara să deschidă porţile clădirii pentru locuitorii oraşului.

„Comunitatea maghiară a dat două lecţii oraşului prin recuperarea clădirii. Pe de o parte, a atras atenţia asupra necesităţii de a proteja valorile, deoarece acestea se pot pierde, aşa cum Casa Maghiară a fost pierdută în anii 1940. Pe de altă parte, până şi lucrurile despre care credem că s-au pierdut, pot fi recâştigate” – a spus Dominic Fritz.

„Trăim vremuri dificile în România, în Europa, dar ştim că orice s-ar întâmpla, dacă muncim pentru ţelurile noastre, poate veni ziua în care vom recâştiga tot ce am pierdut” – a continuat acesta. Dominic Fritz a apreciat că perseverenţa maghiarilor este un exemplu pentru toţi timişorenii.

Casa Maghiară din Timişoara, construită la zece ani după decizia de la Trianon de maghiarii din Timişoara pentru a găzdui asociaţiile lor culturale şi organizaţiile politice, a fost naţionalizată de regimul român comunist şi nu a putut fi recuperată nici după schimbarea sistemului, relatează MTI. În ultimele decenii, reprezentanţii maghiarilor din Timişoara au intentat numeroase procese pentru revendicarea Casei Maghiare, dar toate procesele au fost pierdute. Casa Maghiară a fost totuşi retrocedată comunităţii maghiare printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului român în anul 1998, însă clădirea era deja în proprietatea unei societăţii private. Prin urmare, în instanţă, societatea a scos imobilul de pe lista proprietăţilor ce urmau să fie restituite.

 

 

Sursă foto – MTI / Rosta Tibor