Salariații din învățământ vor începe luni, 20 decembrie, proteste la sediile Guvernului și prefecturilor, au anunțat, joi, cele trei federații sindicale din educație, într-un comunicat comun de presă. Decizia a fost luată după ce acestea au constatat că “actualul guvern continuă politica, “împământenită” în ultimii ani, de a desconsidera salariații din învățământ”.

sondaj

Decizia vine după ce un proiect de ordonanță de urgență publicat miercuri noaptea de Ministerul de Finanțe arată că salariile din Educație vor fi înghețate în anul 2022. Documentul prevede prorogările, sau amânările pe care Guvernul le va face înainte de adoptarea bugetului, pentru a evita cheltuieli cu impact bugetar mare, după cum a semnalat Edupedu.ro aici.

Potrivit celor trei sindicate, care iau poziție “în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă”, “deși în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de  majorări salariale.”

Potrivit sindicatelor, “Ne-am  săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar!  Ne-am săturat să mai fim umiliți! Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!“

Anterior publicării proiectului de OUG, surse guvernamentale citate de Edupedu.ro afirmaseră că Guvernul discută exceptarea din ordonanța care prorogă o serie de măsuri care ar intra în vigoare de la începutul anului 2022 a creșterii salariilor cadrelor didactice.

 

 

Sursă foto – fsli.ro