Președintele Klaus Iohannis a cerut demiterea șefului DSU, Raed Arafat: „Nu am luat în calcul, mi s-a cerut”

sondaj

Fostul premier, Ludovic Orban, a declarat că i s-a cerut de către mai multe persoane, inclusiv de către preşedintele Klaus Iohannis, schimbarea din funcţia a lui Raed Arafat, lucru pe care nu l-a luat niciodată în calcul. Orban a explicat că a refuzat să facă acest lucru, deoarece sistemul de situaţii de urgenţă este construit în jurul lui Raed Arafat şi depinde de acesta.

 ”Dacă ne prindea pandemia fără Arafat, ar fi fost foarte complicată repunerea în funcţiune şi mai ales capacitatea de a avea reacţie rapidă a întregului sistem”- afirmă Orban.

Ludovic Orban a fost întrebat, duminică, la Prima TV, dacă i s-a cerut vreodată, în calitate de premier, să-l schimbe din funcţie pe Raed Arafat şi a confirmat.

„Nu am luat în calcul, mi s-a cerut. Mai mulţi. Mi-au cerut mai mulţi liberali”, a declarat Orban.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demiterea şefului DSU, Orban a afirmat: „Da. Numai că demiterea era atributul premierului”.

Orban a explicat că s-a opus demiterii pentru că ştie foarte bine cum funcţionează sistemul de urgenţe în România.

„Ştiam la data respectivă că dacă l-aş fi schimbat pe Arafat şi mi-ar fi apărut o situaţie de urgenţă, sistemul nu ar fi funcţionat. Pentru că a repune în funcţiune sistemul fără Arafat, sistemul este construit astfel încât să depindă de Arafat. Repunerea în funcţiune a sistemului, de fapt reconstrucţia sistemului fără Arafat, ar fi durat 3-4-6 luni de zile. Şi am spus un lucru foarte simplu: dacă un singur om moare într-o situaţie de urgenţă, datorită unei intervenţii nepotrivite, întârziate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau a sistemului din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, va fi răspunderea mea personală”- a declarat Orban.

Fostul premier a adăugat că dacă „ne prindea pandemia fără Arafat”, s-ar fi repus în funcţiune foarte greu sistemul de urgenţe.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/klausiohannis/photos