În lipsa antiviralelor din farmacii, înflorește piața neagră a medicamentelor – Arbidol la 300 lei și Tocilizumab la 8.000 lei

Dacă nu le găsesc în farmacii, românii cumpără medicamente pentru COVID de pe internet. Acolo a înflorit o piaţă neagră uriaşă, iar comercianţii din online profită de suferinţa şi disperarea celor infectaţi.

Arbidolul, cel mai traficat antiviral, a ajuns să se vândă şi cu cinci sute de lei, cutia, de zece ori mai mult decât preţul normal. În farmacia neagră din online se găseşte inclusiv Tocilizumab. Costă 8.000 de lei şi ajunge la pacient în cel mult cinci zile.

Conform Antena3.ro, Arbidolul se vinde între 200 și 500 lei, pe piața negră.

„Am observat şi ne spun colegii din teren că a înflorit o adevărată piaţă neagră a unor medicamente. Aceste medicamente, în cel mai bun caz s-ar putea să fie adevărate, să spunem aşa însă fără acordul medicului nu trebuie luate sub nici o formă însă scenariul cel mai grav este că foarte multe dintre aceste medicamente, datorită unor speculanţi să fie falsificate şi contrafăcute”- spune Dragoș Damian, Director Terapia, Cluj.

Ministrul Sănătăţii a făcut totuşi un anunţ în exclusivitate pentru News Hour with CNN. Medicamente ce conţin exact aceeaşi substanţă activă cu Arbidolul ar putea ajunge foarte curând şi în farmaciile de la noi, la un preţ corect.

Cseke Attila – ”Am cerut o opinie, un punct de vedere legat de acest lucru, în momentul în care vom avea acest punct de vedere, sigur că putem să facem sau nu facem ceva. Încă o dată accentuez orice introducere pe piaţă a unui medicament se face la recomandarea specialiştilor.”

 

 

Sursă foto – olx.com