Dr. Bogdan Iliescu – Ne trebuie un stat curajos, care să impună obligativitatea vaccinării

Neurochirurg Bogdan Iliescu susține, într-un interviu pentru RFI, că doar așa vom putea depăși valul patru al pandemiei. Medicul de la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași spune că ar trebui ca și vedetele de carton care promovează vehement antivaccinarea să fie trase la răspundere pentru că este aproape instigare la genocid.

Bogdan Iliescu: Încă nu înțeleg de ce conaționalii, compatrioții nu vor să se vaccineze pentru că spitalele, cum e și al nostru, trebuie să își schimbe profilul, ceea ce este dificil și pentru noi, dar mai ales pentru pacienții noștri. Ca oricare spectator și telespectator, când vezi ce este în unitățile de primiri urgențe, în secțiile ATI, nu e o imagine absolut deloc plăcută, mai ales că putea fi prevenită, mă cam roade, recunosc.

RFI – Premierul încearcă, într-un fel sau altul, să convingă oamenii să se vaccineze. Vorbim de accesul în magazine cu certificatul verde, mai poate convinge această măsură?

Bogdan Iliescu: Nu, știi cum e, poți să dai orice lege, dacă nu reușești să o impui, e ușor degeaba, avem vorba aia. O să fie foarte greu să controlezi intrarea la fiecare magazin din țărișoara noastră. Nu ai cum să faci chestia asta. Vaccinul trebuie să fie obligatoriu și se poate impune în moduri mult mai simple, mult mai eficiente, ca să zic așa.  Ei cred că este o glumă și o invenție, cum să continuăm povestea asta? Mai inventăm o tulpină. Nu, asta e realitatea biologică. E și ăla un organism care vrea să trăiască și dacă are o populație prin care se plimbă și se înmulțește prin el, s-ar putea să ajungem mai rău decât celebri pe pământ.

RFI – Practic, ar trebui ca Executivul să declare vaccinul obligatoriu. Celor care nu vor să se vaccineze ar trebui să li se impună sancțiuni.

Bogdan Iliescu: Și restricții sociale de tot felul, cum erau. Nu te poți duce la grădiniță, nu te poți duce la școală, să nu îți poți plăti taxele sau nu poți să vinzi. Vorba aia, e un stat. Are o grămadă de manete și de manevre, dar așa, dacă ne plecăm în fața oricui și suntem de acord cu oricine, nu ne văd bine și, din păcate, cineva trebuie să fie polițistul rău. Nu ai încotro.

RFI – Părinții au început să pună presiune asupra oficialilor sistemului educațional, să închidă școlile. În opinia dumneavoastră, școlile sunt sau nu sunt vectori de transmitere?

Bogdan Iliescu: Toate studiile arată că școlile nu pot fi focare de infecții. Pe vremea aia nu era tulpina Delta, recunosc că nu am văzut un studiu de dimensiunea aia și pentru tulpina asta. În continuare, evident, copiii sunt oarecum feriți și atunci, nu mi se pare o soluție bună pentru că, cu o educație a cărei calitate a scăzut în 30 de ani din rău în mai rău, este extrem de dăunător. Practic, ne jucăm cu viitorul țării, la propriu, dar să închidem școlile și să facem un sistem și așa în cârje, mai rău, mie mi se pare un fel de sinucidere a viitorului.

 

 

Sursă foto – dw.com