INSP propune carantină în București și Ilfov. Premierul interimar, Florin Cîțu, se opune

Specialiștii în sănătate publică au cerut carantină pentru București și Ilfov, devenite focare de COVID -19, cu incidențe de peste 15 la mie. Premierul demis Florin Cîțu spune însă că nici nu se pune problema de carantină zonală, dar că utilizarea certificatului verde ar putea fi extinsă, iar programul pentru unele activități neesențiale ar putea fi redus în weekend.

Incidența în Capitală a ajuns la 15,42 de cazuri la mia de locuitori, în timp ce în Ilfov a depășit 16 cazuri la mie. Aici, șase dintre cele 40 de localități au sărit de incidența 20 la mie.  Capitala și județul Ilfov cumulează, astfel, de câteva săptămâni, în jur de 25 la sută din cazurile noi de infectare cu SARS-CoV-2 din întreaga țară. Numai în București, în ultima lună, incidența a crescut de 10 ori. Acesta este contextul în care INSP a propus carantină zonală. Asta ar însemna că o serie de restricții. Inclusiv deplasările n-ar mai fi posibile decât cu declarație pe proprie răspundere, în scopuri clar definite.

„La o incidență în zona Bucureștiului și Ilfov dublu față de media națională, se pune problema de a fi luate măsuri mult mai eficiente, pentru că altfel, vor continua aceste creșteri. Trebuie să punem în discuție această măsură de carantinare, dar trebuie să găsim și soluții pentru a nu bloca activitatea. Nu estimez că suntem în vârf, această creștere va mai continua, sunt creșteri dramatice”- a declarat joi, la Digi24, Doina Azoicăi, președintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Întrebat, joi, dacă ia în calcul carantinarea Bucureștiului și județului Ilfov pentru două săptămâni, premierul demis Florin Cîțu a răspuns: „Nu în acest moment. Și anul trecut a fost această discuție și nu a funcționat. Dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu ministrul sănătății este acela de a cere certificatul verde pentru toate activitățile economice în care intrăm în contact cu persoane. Dacă vrem să avem economia deschisă, ar ajuta foarte mult. Nu am discutat despre a reduce numărul orelor de funcționare în weekend pentru activități economice. A avea certificat verde pentru orice activitate economică e un pas important, ne gândim la acest lucru”- a declarat Florin Cîțu.

 

 

Sursă foto – bbc.com