Viktor Orbán – Bruxelles-ul ne privește ca state de mâna a doua. Vor să ne forţeze să acceptăm lucruri care ne-ar restrânge oportunităţile economice

Ostilităţile de orice fel între popoarele care convieţuiesc în Europa Centrală este fără sens, „garanţia supravieţuirii noastre, a tuturor, este să fim prieteni şi aliaţi”, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, luni, la Esztergom, cu ocazia aniversării a douăzeci de ani de la inaugurarea podului Mária Valéria.

În discursul său, premierul a subliniat că “la graniţa a două ţări care au avut de învăţat – atât individual, cât şi colectiv – o lecţie foarte serioasă în urma agresiunii ocupanţilor din secolul trecut, este uşor să realizezi că noi, slovacii şi maghiarii, nu suntem duşmani, ci împărtăşim aceeaşi soartă”. Vecinii deştepţi nu se războiesc şi nu se duşmănesc, a spus Orbán.

În urmă cu douăzeci de ani, toate popoarele Europei Centrale erau – pe bună dreptate – optimiste, “am crezut că adevăraţii ani de luptă s-au terminat, am crezut că ceea ce a fost mai greu a trecut” – a spus premierul maghiar.

Atmosfera de atunci s-a evaporat, iar noi a trebuit să ne dăm seama că în ceea ce priveşte propriul nostru viitor, nu ne putem baza pe bunăvoinţa unor factori externi – a subliniat Orbán.

Potrivit prim-ministrului, în urmă cu douăzeci de ani, “chiar şi Bruxelles era de partea noastră” şi ne-a ajutat la reconstruirea acestui pod. Însă astăzi se întâmplă, tot mai des, ca central-europenii să nu fie priviţi drept nişte parteneri egali, ci ca state membre de mâna a doua- a spus Orbán.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/orbanviktor