Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, neagă că guvernul pe care îl conduce ar vrea ca țara să părăsească Uniunea Europeană, un așa-zis Polexit. Morawiecki a făcut declarația, marți, la Budapesta, unde i-a acuzat pe politicienii de opoziție că răspândesc „fake news” despre Polexit, pe care l-a numit „o minciună care urmărește să slăbească Uniunea”.

sondaj

Comentariile sale vin după ce Tribunalul Constituţional din Polonia a decis, săptămâna trecută, că părţi din legislaţia UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, subminând un principiu-cheie al integrării europene şi alimentând speculaţiile că Polonia ar putea părăsi Uniunea Europeană, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea sa economică.

Peste 100.000 de polonezi au participat, duminică, la manifestaţii pentru a-şi exprima sprijinul faţă de apartenenţa la UE.

„Draga noastră opoziţie încearcă să insinueze că vrem să slăbim Uniunea Europeană prin părăsirea acesteia”, a declarat Morawiecki în timpul unui summit la Budapesta al ţărilor central-europene care fac parte din Grupul de la Visegrad. „Nu este vorba doar de fake news, ci de ceva mai grav – este o minciună care urmăreşte să slăbească Uniunea”, a spus el.

 

 

Sursă foto – cnn.com