Conform BBC, averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor lumii, politicienilor și miliardarilor au fost dezvăluite și expuse în una dintre cele mai mari „scurgeri” de informații și de documente financiare.

sondaj

În jur de 35 de actuali și foști lideri ai lumii, dar și peste 300 de oficiali apar în documente ale companiilor offshore, denumite Pandora Papers.

Printre altele, ele dezvăluie cum Regele Iordaniei a adunat în secret 70 de milioane de lire sterline în proprietăți în Marea Britanie și Statele Unite, sau cum fostul premier britanic Tony Blair și soția acestuia au economisit 312.000 lire sterline în taxe de timbru atunci când au achiziționat o clădire de birouri la Londra.

Documentele arată, de asemenea, legături ale președintelui rus, Vladimir Putin, cu proprietăți secrete în Monaco, dar și faptul că premierul ceh, Andrei Babiș, care urmează să participe la noi alegeri la sfârșitul săptămânii viitoare, nu a declarat fiscal o companie de investiții offshore prin care și-a cumpărat două vile de lux în sudul Franței, în valoare de 12 milioane de lire sterline.

BBC Panorama, într-o investigație comună cu The Guardian și alți parteneri media, a avut acces la 12 milioane de documente din 14 companii de servicii financiare în țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveția.

Unele dintre personajele care fac obiectul acestei scurgeri se confruntă cu acuzații de corupție, spălare de bani și evaziune fiscală la nivel global.

  • Președintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, și șase membri ai familiei sale dețin în secret o rețea de companii offshore – 11 astfel de firme, dintre care una deține active de 30 de milioane de dolari.
  • Membrii anturajului premierului pakistanez, Imran Khan, inclusiv miniștri și familiile lor, dețin în secret companii și trusturi de milioane de dolari.
  • Firma de avocatură fondată de președintele Nicos Anastasiades al Ciprului, pare să fi declarat proprietari fictivi pentru a ascunde proprietarul real al unui număr mare de companii offshore – un fost politician rus, acuzat de delapidare.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a transferat acțiunile de la o companie offshore secretă chiar înainte de a câștiga alegerile din 2019
  • Președintele Ecuadorului, Guillero Lasso, un fost bancher, a înlocuit fundația din Panama care făcea plăți lunare către membrii familiei sale cu un trust din statul american Dakota de Sud.

 

 

Sursă foto – bbc.com