Alegeri parlamentare în Germania – Scrutinul care pune capăt erei Merkel

Alegătorii germani votează azi pentru noul parlament federal și implicit pentru noul guvern care va conduce țara după retragerea actualului cancelar Angela Merkel.

Două partide intră cu șanse de a conduce acest executiv: conservatorii lui Merkel și social-democrații, în prezent partenerul lor junior în guvernul de la Berlin. Cu un scor electoral ceva mai mic, Verzii și liberalii se pregătesc și ei să facă parte dintr-un viitor guvern.

Media sondajelor indica pe 24 septembrie o intenție de vot de 25% pentru Partidul Social Democrat (SPD), condus de vice-cancelarul și ministrul de finanțe Olaf Scholz. Pe locul secund cu 21,8% se clasează Uniunea Creștin Democrată (CDU) și aliata sa din Bavaria, Uniunea Creștin Socială (CSU), condusă de Armin Laschet, care i-a succedat lui Merkel în fruntea CDU și care este șef al guvernului celui mai populat land al Germaniei, Rhenania de Nord Westfalia. Verzii (Grune) urmează cu 15,7%, conduși de Annalena Baerbock.

Alte trei partide – Liber Democrații (FDP) cu 11,2%, Alianța pentru Germania (AfD) cu 11% și Stânga (Linke) cu 6,5% trec de pragul de 5% potrivit mediei sondajelor.

Scholz este dat de sondaje drept preferatul alegătorilor pentru funcția de cancelar, cu mult înaintea lui Laschet. Candidatul CDU, pe lângă totala lipsă de charismă mai suferă și din cauza comparației cu predecesoarea lui care-l acompaniază uneori în campania electorală și care pare mai degrabă un lucru nefolositor pentru candidatul CDU la funcția de cancelar.

 

 

Sursă foto – eurasia.news