Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, la congresul UDMR – În lupta pentru limba noastră, cultura creștină și identitatea națională, noi, ungurii, ne putem baza întotdeauna numai pe noi înșine

În discursul său, Semjén a făcut referire la legăturile „confidențiale” dintre UDMR și guvernul maghiar din 2010, adăugând că nu a fost luată nicio decizie guvernamentală relevantă referitoare la România fără consultarea lui Hunor Kelemen, șeful partidului, anunță Hungary Today.

Zsolt Semjén a adăugat că guvernul maghiar se aștepta ca UDMR să joace un rol crucial într-un proces de reconciliere între guvernele celor două țări.

„Vă atrag atenţia asupra rolului UDMR în sprijinirea relaţiilor româno-maghiare, le spun prietenilor mei români că mâna noastră a fost şi este în continuare întinsă către dumneavoastră. Interesul Ungariei este să avem relaţii româno-maghiare bune.”, a declarat vicepremierul maghiar. Acesta a dat exemplul Ungariei și Serbiei, state care „au încheiat o reconciliere istorică deplină”, adăugând că „dacă am putut face asta cu Serbia, de ce nu am putea face același lucru cu prietenii noștri români?”.

În cadrul aceluiași congres, Katalin Novák, ministrul ungar responsabil de familii și șef adjunct al guvernului Fidesz, a citit o scrisoare a prim-ministrului maghiar Viktor Orbán. În scrisoarea sa, premierul maghiar l-a citat pe arhitectul Károly Kós, spunând că „putem deține doar ceva pentru ce putem lupta”, adăugând ca acest citat se aplică atât pentru București, cât și pentru Bruxelles.

„În lupta pentru limba noastră, cultura creștină și identitatea națională, noi, ungurii, ne putem baza întotdeauna numai pe noi înșine. Acest lucru ar trebui să ne încurajeze să protejăm împreună realizările politicii naționale a Ungariei în primăvara anului viitor”, mai spune Viktor Orbán în scrisoarea sa.

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – dw.com