Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat luni la Antena 3 că există motive ca românii cărora li se restrâng drepturi și libertăți fundamentale pentru că nu au certificat verde să atace în instanța decizia Guvernului:

sondaj
  • „Ma asteptam ca in Romania sa se discute despre posibilitatea implementarii unui certificat verde, pentru ca s-a implementat deja in mai multe state europene. Dar nu m-am asteptat deloc sa vad ca asta se face printr-o Hotarare de Guvern. Eram convinsa ca dupa deciziile multiple ale CCR de anul trecut s-a inteles foarte clar ca restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati trebuie facuta numai prin lege”
  • „Cand vorbim de acest certificat discutam de faptul ca unele persoane nevaccinate, care nu au trecut prin boala sau nu au testul, nu-si pot exercitat drepturile si libertatile pe care in mod firesc le au. Deci discutam de o restrangere”
  • „Guvernul a avut la dispozitie toata vara sa faca un proiect de lege sa fie trimis in Parlament si dezbatut. O lege trece si prin controlul de constitutionalitate. In Franta s-a trecut prin filtrul Consiliului Constitutional dupa ce s-a trecut prin Parlament. Asa ma asteptam sa se intample si in Romania, dar nu a fost cazul”
  • „Avocatul Poporului nu poate face nimic. Doar persoanele care vor fi vatamate in drepturile lor, dupa ce apare incidenta de 3 la mie, daca le este interzis accesul undeva, doar ei vor putea ataca in contencios administrativ Hotararea de Guvern. Printr-un act administrativ nu ai voie sa restrangi drepturi si libertati”

Certificatul verde este obligatoriu în restaurante, la nunți și la activități în spații închise începând de luni. Decizia a fost luată de Guvern. Măsura se va aplica doar în localitățile în care rata de infectare este cuprinsă între 3 și 6 persoane la mia de locuitori.

 

 

Sursă foto – facebook/renateweber.com