Importurile de gaze rusești în România au crescut cu 344% în primele opt luni

Importurile de gaze rusești de la Gazprom realizate de România în primele 8 luni ale acestui an au crescut cu 344% față de perioada similară a anului trecut, potrivit anunțului companiei ruse.

Exporturile Gazprom au crescut cu 19,4%, ajungând la 131,3 miliarde de metri cubi, a anunțat compania, precizând că iarna trecută, cererea de gaze naturale a crescut în Rusia și în Europa.

Cea mai mare creștere a exporturilor către o țară europeană a fost către România, urmată de cele către Turcia (173,6%), Serbia (123,9%) și Germania (39,3%).

Creșterea importurilor României vine pe fondul scăderii producției interne. Deși România are în Marea Neagră un zăcământ major de gaze naturale, extracția este blocată din cauza lipsei unui cadru legislativ cerut de companiile care au licența. Actuala lege care reglementează producția de gaze offshore, promovată de PSD, a fost respinsă de companii. Guvernele Orban și Cîțu au promis în repetate rânduri că vor amenda legea, dar nici până acum nu există un proiect legislativ.

 

 

Sursă foto – politico.eu