Încă un million de doze Moderna au fost carantinate ieri în Japonia, din cauza particulelor străine găsite în doze

Problemele de contaminare a vaccinului COVID-19 ale Moderna Inc. în Japonia s-au extins, iar duminică autoritățile japoneze au decis ca încă un milion de doze să fie carantinate temporar, după ce au fost găsite substanțe străine în mai multe loturi și două persoane au murit în urmă vaccinării cu doze din loturile afectate, relatează Reuters.

Astfel, numărul total al vaccinurilor Moderna carantinate a ajuns la 2,6 milioane de doze.

Ultimele rapoarte privind contaminarea vaccinului au venit de la prefectura Gunma de lângă Tokyo și de la prefectura sudică Okinawa, determinând suspendarea duminică a altor două loturi, în plus față de 1,63 milioane de doze deja suspendate săptămâna trecută.

„O substanță neagră minusculă a fost găsită într-un flacon de vaccin Moderna din Gunma”, a spus un oficial al prefecturii, în timp ce în Okinawa, substanțele negre au fost observate în seringi și într-un flacon, iar un material roz a fost găsit într-o seringă diferită.

Ministerul japonez al Sănătății a declarat că unele dintre incidente ar putea fi cauzate de introducerea incorectă în flacoane, rupând astfel bucăți din dopul de cauciuc. De aceea, vaccinarea cu Modern ava continuă, însă folosindu-se doze din loturi neafectate până acum.

Cazurile de contaminare au urmat sâmbătă unui raport guvernamental potrivit căruia două persoane au murit după ce au primit vaccinul Moderna.

Totuși, guvernul japonez susține că nu au fost identificate probleme de siguranță sau eficacitate și că suspendarea este o măsură de precauție.

„Este puțin probabil, în opinia mea, ca această contaminare cu substanțele străine să fi dus direct la decese subite”, a spus Takahiro Kinoshita, medic și vicepreședinte al Cov-Navi, un grup de informații despre vaccinuri.

„Dacă substanțele contaminate ar fi suficient de periculoase pentru a provoca moartea pentru unii oameni, probabil mult mai mulți oameni ar fi suferit de unele simptome după vaccinare. Cu toate acestea, sunt necesare cu siguranță investigații suplimentare pentru a evalua daunele dozelor în cauză”, a continuat Takahiro Kinoshita.

Japonia oprise anterior utilizarea a 1,63 milioane de doze moderne, expediate către 863 de centre de vaccinare la nivel național după ce distribuitorul intern, Takeda Pharmaceutical, a primit rapoarte de contaminanți în unele flacoane.

„Aproximativ 500.000 de persoane au primit vaccinuri din aceste provizii. Ancheta este în curs”, a spus Taro Kono, ministrul japonez responsabil cu vaccinul.

Moderna și compania farmaceutică spaniolă Rovi, care îmbuteliază vaccinurile Moderna pentru alte piețe decât Statele Unite, au declarat că o cauză pentru contaminare ar putea fi o problemă de fabricație într-una din liniile de producție ale Rovi.

„Vaccinurile afectate din Gunma provin însă dintr-un lot Moderna diferit de cele a căror utilizare a fost deja suspendată. Vaccinuri din același lot au fost administrate la 4.575 de persoane din Gunma, dar prefectura nu a primit niciun raport despre eventuale probleme de sănătate”, a declarat un oficial din Gunma.

Contaminarea „este o problemă gravă” și este necesar să se investigheze, însă având în vedere creșterea cazurilor de COVID-19, vaccinările Modernă ar trebui „să continue cu măsurile de precauție adecvate”, a declarat Nicholas Rennick, un medic australian care practică la Centrul Medical NȚț din Tokyo.

Cazurile severe de COVID-19 sunt la niveluri record în Japonia, lăsând mulți oameni să se recupereze acasă pe fondul lipsei de paturi de îngrijire critică. Doar 44% din populația să a fost complet vaccinată.

Japonia analizează acum posibilitatea de a amesteca vaccinarea dozelor produse de AstraZeneca cu cele dezvoltate de alți producători de medicamente, pentru a accelera vaccinarea.

„Avem mii de pacienți cu variante Delta în jurul Japoniei în timp ce vorbim, răspândind virusul, și atât de mulți din populație rămân nevaccinați și neprotejați”, a mai declarat Rennick pentru Kiyoshi Takenaka and Rocky Swift în cadrul unui interviu în Tokyo.

Suspendarea și depozitarea în carantină a celor peste 2,6 milioane de vaccinuri Moderna vine într-un moment în care Japonia se lupta cu noua variantă Delta, această producând peste 25.000 de noi infecții zilnice în această lună.

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – reuters.com