Restaurantele din SUA rezervă câte o masă, pe care așează 13 beri – omagiu pentru cei 13 soldați uciși în atentatul din Kabul

O masă fără meseni, dar pe care se află 13 beri. Acesta este gestul prin care proprietarii de restaurante din SUA își aduc omagiul celor 13 soldați americani uciși în atentatul de joi, la Kabul.

Ideea i-a venit lui Shannon Vasquez, proprietarul unui restaurant-cafenea din Ohio, numit Ironwood Café. Acesta a declarat pentru USA Today:

„Soțul meu, bunicul și mulți din familia mea au slujit in armată. Așa că, atunci când am citit că unul dintre cei din Ohio (ne. Maxton Soviak) a murit, am știut că vreau să fac un mic gest pentru a-i onora pe el și pe ceilalți 12 soldați”. Vasquez a mai spus că unul dintre clienții săi obișnuiți a văzut cele 13 beri, apoi i-a oferit o îmbrățișare și i-a spus: „Acest lucru îmi amintește de bunicul meu, care a murit la datorie”.

Tot în Ohio, proprietarul altui restaurant a urmat gestul său, păstrând 13 beri pe o masă fără clienți. Mai mult,  Moulagianis s-a hotărât ca până pe 11 septembrie să doneze câte un dolar pentru fiecare bere vândută, iar suma obținută să o direcționeze către familiile celor 13 soldați care au murit.

Și la New-York gestul este urmat. Astfel, Michael Maiorana, coproprietar al First Line Brewery, a expus și el 13 beri în interiorul fabricii de bere, pe o masă „rezervată”. Personalul reîmprospătează paharele cu bere pe tot parcursul nopții, astfel încât berile să rămână reci. Maiorana a declarat că o parte din câștigurile din acest weekend vor fi donate unor organizații caritabile militare. „Clienții mei au donat deja aproximativ 2.000 de dolari în numerar în ultimele două zile”, a mai spus proprietarul fabricii de bere.

Proprietarul Amstel Barbershop, un salon de frizerie din Delaware, a decis și el să rezerve un singur scaun din salon și a așezat 13 beri pe mobilierul din fața acestuia. Robert  Allen spune că aproape toți locuitorii orașului Middletown cunosc un veteran de război sau pe cineva care servește în prezent.

„Cineva a pierdut o parte din familie, o parte care nu mai întoarce niciodată. Să păstrăm 13 beri lângă un scaun gol pentru a onora viețile soldaților este cel mai mic lucru pe care îl poate face un american în acest moment”, a spus Allen.

Hannah Nielson, un manager al restaurantului AJOBrady din Wisconsin, a aflat de la un fost angajat, devenit între timp soldat, că unii militari din unitatea sa au murit în atacul de la Kabul. Nielson i-a spus proprietarului restaurantului Bruce Russell că trebuie să facă ceva. Astfel, și ei au hotărât să facă acest gest de omagiere, lăsând o masă fără clienti, însă cu 13 beri pe ea. Clienții săi au făcut un pas mai mult, astfel că zeci dintre aceștia s-au oferit să plătească berea sau câte o masă oricărui veteran de război sau a unui membru al familiei sale.

„Am vrut să ne asigurăm că toți din restaurantul nostru am simțit această pierdere și că-i onorăm pe acești soldați”, a spus Nielson pentru USA Today.

Russell, proprietarul restaurantului, a spus că reacția comunității a fost copleșitoare. Clienții săi au văzut cele 13 beri și au întrebat unde și cum pot ajuta alte familii militare. Unii au oferit donații, în timp ce alții le-au mulțumit și i-au îmbrățișat pe veteranii locali.

„Aceste familii, sacrificiile și acei soldați care au murit merită să fie văzuți. Așadar, în felul nostru mic, am pus cele 13 beri să-i onorăm, ceea ce nu reprezintă nici jumătate din ceea ce merită. Dar este ceva”, a declarat Russell.

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria
Sursă foto – USA Today