Raport B.P – În 9 ani, România rămâne fără gaze naturale, iar în 22 de ani fără rezerve de petrol

Rezervele energetice ale României sunt pe terminate, arată un raport al British Petroleum. Dacă se menține actualul ritm de extracție, gazele naturale se termină în nouă ani, iar petrolul în 22 de ani. Scenariile avansate în raportul BP privind perioada de timp în care se termină rezervele de gaze și petrol nu iau însă în calcul noile descoperiri de zăcăminte, a căror exploatare întârzie, însă.

Pe fondul unor rezerve certe de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze și al unei producții în scădere, gazele românești se termină în circa nouă ani, la actualul ritm de extracție și pe baza rezervelor actuale, potrivit e-nergia.ro, care citează raportul publicat de gigantul British Petroleum.

În Marea Neagră românească există, însă, un potenţial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

În prezent, există mai multe companii interesate de exploatarea gazelor din Marea Neagră. OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun Deep, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Acum doi ani, însă, cei de la Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România, nemulțumiți fiind că nu este modificată Legea offshore.

 

 

Sursă foto – epg.com