Maghiarii sărbătoresc astăzi ziua fondării statului creștin maghiar, dar și sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I

20 august, cea mai mare sărbătoare națională a Ungariei, este ziua fondării statului creștin maghiar, precum și sărbătoarea Sfântului Ștefan și „Pâinea Nouă” din Ungaria.

Deși astăzi primul rege maghiar este cunoscut ca „Sfântul Ștefan”, el s-a născut sub numele de Vajk, ceea ce înseamnă lider eroic. A fost fiul lui Géza, ducele Principatului Ungar din Dinastia Arpadiană și al Saroltei, fata voievodului transilvănean Gyula .

După botez, a luat numele Ștefan și a fost încoronat la 1 ianuarie 1001 că Ștefan I, cu o coroană despre care se spune că ar fi fost un dar de la Papa Silvestru al II-lea. Acest cadou a fost descris ca un gest al  aprobării Papei pentru Ungaria și Ștefan.

În 1001, Ștefan a înființat primele mănăstiri, acestea fiind de o importanță crucială în furnizarea de misionari și preoți pentru nașterea Bisericii maghiare. El a făcut două coduri de drept, în care a protejat drepturile Bisericii și a încurajat închinarea la creștinism și i-a pedepsit pe cei care au refuzat să o practice. Au fost înființate zece episcopii, dintre care două arhiepiscopii. S-au format capitole catedrale, unde clericii făceau certificate religioase și documente oficiale. Acest lucru a contribuit la răspândirea alfabetizării în Ungaria.

În afară de stabilirea Ungariei că regat creștin independent, Ștefan a început și o reformă masivă a societății tribale maghiare. Oamenii statului nou înființat erau judecați prin noi legi, trebuiau să plătească noi taxe și să se închine unui nou Dumnezeu. Preoții și lucrătorii religioși au devenit elită societății începând cu acest moment – în viitor, ar avea chiar dreptul de a avea un cuvânt de spus în legislație. Regele Ștefan a urmărit, de asemenea, să aibă relații bune cu țările înconjurătoare pentru a împiedica acest proces de reformă să fie perturbat de război.

Fondatorul Regatului Ungar și al statalității maghiare, regele Ștefan I, sub conducerea căruia a început creștinarea țării, a murit la 15 august 1038 și a fost declarat Sfânt doar după cucerirea Buda (1686).

Deși încoronarea lui Ștefan, nașterea regatului creștin, a avut loc pe 1 ianuarie 1001, Biserica maghiară a notat 20 August în calendar ca ziua de sărbătoare a lui Ștefan, pentru că mormântul său a fost deschis pe 20 august 1083, a opta Duminică după Adormirea Maicii Domnului, ca parte a procesului ulterior de canonizare a regelui.

Sfântul Ștefan este extrem de semnificativ în istoria maghiară, deoarece s-a asigurat că reformele începute de tatăl său (Géza) au fost continuate și extinse. Dacă nu ar fi reușit, cealaltă variantă ar fi fost să rămână o societate tribală, păgână. A ales a doua opțiune, reformând țara și menținând independența, împiedicând posibilitatea oprimării din partea statelor vecine.

În concluzie, Sfântul Ștefan este cea mai importantă figură din istoria Ungariei, deoarece fără el, națiunea nu ar fi supraviețuit ca un grup de păgâni nomazi în Europa medievală.

În lungul weekend care cuprinde și 20 august, în Ungaria au loc o gamă largă de evenimente de Sfântul Ștefan, inclusiv programe festive tradiționale, spectacole istorice, expoziții, concerte de muzică clasică și populară, festivaluri, parade, evenimente sportive, programe de artă și experiențe gastronomice, precum și spectaculosele artificii de seară din Budapesta.

 

 

Sursă foto – Hungary Today