Ungaria anunță că nu va accepta accesul nerestricționat al migranților din Afghanistan

Ungaria nu va permite pe teritoriul său un flux nelimitat de migranți din Afganistan, a declarat luni un oficial al ministerului de externe, citat de Hungary Today.

Secretarul de stat Levente Magyar a declarat presei că lumea asistă la un „colaps militar și politic complet în Afganistan”, în urma retragerii forțelor internaționale conduse de SUA.

„Când Statele Unite au anunțat că își retrag trupele din Afganistan, guvernul maghiar a spus că acest lucru ar trebui făcut într-un mod care să asigure că țara nu va deveni un focar al terorismului internațional sau un punct de plecare pentru migrația în masă. Din păcate, operațiunea nu a fost efectuată așa cum și-ar fi dorit cea mai mare parte a lumii.”

Oficialul maghiar a avertizat că guvernul Orban refuză să facă poporul maghiar să sufere consecințele unor astfel de „decizii și operațiuni geopolitice defectuoase”.

„Ungaria refuză să cedeze apelurilor pentru a oferi o acceptare generală a celor care fug din Afganistan în această perioadă dificilă”, a declarat secretarul de stat, insistând că există „documente care circulă în comunitatea internațională care solicită țările care aveau trupe staționate în Afganistan și țările occidentale în general „să fie de acord cu admiterea nerestricționată a migranților afgani.”

Totuși, Magyar afirmă că guvernul maghiar caută modalități prin care ar putea să-i ajute pe cei care au lucrat pentru trupele maghiare ca interpreți sau în alte funcții în ultimii 20 de ani, în Afganistan.

Secretarul de stat a precizat că Ungaria este un aliat militar al Statelor Unite ale Americii, dar în același timp apreciază că retragerea trupelor americane nu ar fi trebuit să se întâmple așa:

„Ceea ce vedem acum în Kabul și în diferite părți ale Afganistanului este înspăimântător și cred că, atât în contextul migrației, cât și al terorismului internațional, ar putea fi deschiderea unei ere – nu doar pentru Asia Centrală și Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume.”

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – Hungary Today