SONDAJ – Peste 93% dintre profesorii bulgari susțin că ar merge la proteste dacă vaccinarea lor ar fi obligatorie. Rata de vaccinare este redusă și în cazul personalului didactic din România

Un studiu național realizat de Sindicatul din Educație de la Confederația Muncii „Podkrepa” arată o puternică rezistență în cazul unei posibile vaccinări obligatorii impuse profesorilor bulgari, relatează Duma.bg.

Ei sunt pregătiți pentru greve, proteste și solicitări pentru demisii. Profesorii descriu o astfel de decizie politică drept nebunie. Singura soluție menționată de breaslă drept o modalitate de a face față viitorului val de COVID-19 este ca statul bulgar să ofere teste gratuite lunar pentru ca profesorii să-și testeze anticorpii. Cu toate acestea, această opinie este împărtășită doar de unul din trei dintre participanții la sondaj.

Peste 93% dintre profesori afirmă în mod categoric că nu ar sprijini vaccinarea obligatorie pentru cei care lucrează în domeniul educației. În plus, aceștia afirmă că suplimentarea concediului plătit cu încă două zile nu i-ar stimula. Aproape toți profesorii răspund că nu s-ar vaccina nici măcar pentru un bonus financiar de 500 de leva. Jumătate sunt gata să intre în grevă în cazul unei vaccinări obligatorii, iar un alt procent de 34% se va alătura protestelor.

Circa 76% ar cere demisia președintelui sau a premierului. Sindicatul insistă asupra depolitizării măsurilor și deciziilor de închidere a instituțiilor de învățământ. “Elevii bulgari să nu fie din nou marile victime ale deciziilor politice pentru închiderea peste tot a școlilor și grădinițelor. Să trecem la învățarea la distanță în cazul în care 30% dintre studenți și profesori sunt infectați”, fac apel sindicaliștii.

Potrivit sondajului, profesorii bulgari înregistrează cel mai mare procent de vaccinați, 41%, indicându-se o medie de 19% de vaccinați în Bulgaria. „Acest lucru îi plasează pe pedagogii bulgari pe primele locuri în procesul de vaccinare și arată poziția lor civică activă”, a scris Sindicatul din Educație.

În România, rata de vaccinare este de peste 50 la sută în rândul cadrelor didactice și a trecut de 44 la sută pe ansamblul personalului din învățământ (personal didactic, personal nedidactic și personal didactic auxiliar).

 

 

Sursă foto – france24.fr