Mass-media din Venezuela se confruntă cu o presiune crescândă din partea unui guvern care încearcă să controleze fluxul de informații, lăsând milioane de persoane din țară să acceseze știrile doar prin canalele de stat.

sondaj

Din dorința de a păstra libertatea presei  și de a transmite compatrioților știri reale, necenzurate de regimul politic, trei ziariste venezuelene au creat în 2017 El Bus TV, proiect prin care jurnaliștii și voluntarii folosesc mijloacele de transport în comun pentru a informa pasagerii autobuzelor despre ultimele noutăți, imitând emisiunile de televiziune în direct.

Processed with VSCO with t1 preset

Abril Mejías Romhany, una dintre fondatoarele El Bus TV, a vorbit în exclusivitate cu echipa Alert24.

Alert24Câți jurnaliști sau voluntari sunt alături de El Bus TV, la sediul vostru sau pe străzi?

AMR –  Șapte persoane fac parte din echipa centrală și lucrează de la birou, astfel încât tot ceea ce se face pe stradă să fie posibil (Laura Helena Castillo, Florantonia Singer, Andrea Quintero, Andrea Bello, Roximar Tovar, Katherine Rosas și eu). Alți 18 jurnaliști, care se află în Caracas, Miranda, Táchira, Mérida, Monagas, Carabobo, Trujillo, Bolívar și Zulia (diferite state din Venezuela) difuzează știri în autobuze și prin flip-chart-uri (pe o bucată mare de hârtie, reporterii scriu de mâna informațiile). Aceștia pun întotdeauna mare preț și pe jurnalismul local, acordând aceeași atenție ca și știrilor naționale. Chiar în acestă perioadă, avem 25 de studenți care își fac serviciul comunitar obligatoriu cu noi.

Alert24 – Sunteți mulțumiți de rezultatele obținute până în acest moment?

AMRSuntem foarte mândri de rezultatele obținute până acum, pentru că simțim că oamenii de pe stradă au apreciat încă din prima zi efortul nostru de a depăși cenzura și de a-i ține la curent. Majoritatea emisiunilor din autobuze sau ferestre fac publicul să aplaude la sfârșitul știrilor. Ei nu o fac datorită conținutului veștilor pe care le aud, ci din recunoștință pentru primirea informațiilor.

Alert24 – Aveți un mesaj pentru cititorii români?

AMR Existența El Bus TV în sine este o plângere, un protest împotriva cenzurii și împotriva accesului redus la informații care există în Venezuela. Dincolo de contextul nostru politic-social, modelul nostru offline și hiper-local este reproductibil pe scară largă nu numai în locuri cu cenzură, ci și în locuri cu o mulțime de dezinformări. Aici și oriunde în lume este esențial ca jurnaliștii să înceapă să se apropie de oameni și să nu se concentreze atât de mult pe ecrane și lumea digitală.

El Bus TV a perfecționat, în timp, patru metode de comunicare a știrilor către public: trei sunt offline – știri din autobuze și mijloace de transport în comun, ziare lipite pe pereți și știri povestite și răspândite de la ferestrele caselor din cartierele sărace. A patra metodă este online și constă în grupurile de Whatsapp deschise de șoferii de autobuze pentru ei și vecinii lor.

„Bună dimineața! Acestea sunt știrile din El Bus TV Capitolio”- citește jurnalistul Juan Pablo Lares  pasagerilor unui autobuz, majoritatea acestora ascultându-l cu mare atenție. „Această inițiativă este o modalitate de a depăși cenzura și dezinformarea din Venezuela”, continuă Lares după prezentarea știrilor din acea zi, știri care au inclus efectele hiperinflației țării și decăderea unei universități care este Sit al Patrimoniului Mondial, relatează abcnews.go.com.

„Ceea ce facem este jurnalism, dar într-un mod diferit”- spune Maximiliano Bruzual, un alt jurnalist  El Bus TV. „Jurnalismul obișnuit este fie presa care raportează știri la televizor, radio sau presa scrisă. Ceea ce facem noi este să ieșim din cutie, ca să spunem așa.”

Jurnaliștii echipei El Bus TV oferă, de asemenea, ziare gratuite călătorilor autobuzului și persoanelor aflate la stațiile de autobuz și îi încurajează să împartă ziarele cu alții. Alți jurnaliști merg prin cartierele capitalei și citesc știrile oamenilor adunați în jurul lor sau care-i ascultă de la ferestrele lor. Nu de puține ori s-a întâmplat ca oamenii să-i invite pe jurnaliștii sau voluntarii El Bus TV în balcoanele apartamentelor lor, astfel încât să citească de acolo știrile celor prezenți.

Abril Mejías Romhany ne-a mai declarat că activitatea El Bus TV, care rulează, iată, din 2017 până în prezent, este în continuă creștere:

Numai în 2020, El Bus TV a informat 148.621 de persoane fără intermediari, folosind doar modelul său alternativ de comunicare. Aceasta a reprezentat o creștere cu 167% față de 2019, an în care am ajuns la 51.536 de persoane. El Bus TV este un punct de presă apropiat de oameni, capabil să învingă cele mai complexe mecanisme de cenzură.

Natalie Southwick, coordonatorul programului pentru America Latină și Caraibe la Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, a declarat că Venezuela este unul dintre cele mai dificile medii pentru presa independentă, deoarece guvernul a folosit diverse instrumente – de la hărțuirea fizică și detenția jurnaliștilor până la utilizarea instanțelor de judecată împotriva mass-media – pentru a micșora spațiul pentru mass-media critică guvernării, conform Associated Press.

Daniela Alvarado, coordonatoare a Libertății Informației la Institutul Independent de Presă și Societate din Venezuela, a declarat că utilizarea unor modalități alternative de raportare a știrilor a fost partea pozitivă a consecințelor teribile pentru jurnalism în țară, a cenzurii și a condițiilor precare din prezent:

 „Este foarte important să evidențiem munca pe care o fac acești jurnaliști, pentru a căuta noi modalități de a ajunge la public și pentru a nu doar gândi publicul ca pe ceva masiv, ca ceva de anvergură națională, ci să înceapă local cu jurnalismul care acordă prioritate nevoile celor aflați aproape, cum ar fi chiar vecinii noștri.”

Ziariștii și voluntarii El Bus TV, în condițiile în care sunt permanent supuși presiunii și cenzurii existente în Venezuela, ne arată tuturor cât de vitală este furnizarea cu orice preț a informației obiective. Zi de zi, începând din 27 mai 2017 și până astăzi, aceștia au fost pe străzi, cu misiunea de a face presa față în față cu oamenii. De fapt, cum altfel ar fi mai bine decât așa?

Echipa Alert24 este mândră să facă parte din aceeași breaslă cu jurnaliștii El Bus TV! Aceștia ne dau zilnic exemplul perfect de devotament față de meserie și față de oameni!

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – https://www.facebook.com/elbustvoficial