Avertismentul oamenilor de știință – dacă nu reducem drastic emisiile de gaz metan, ne vom confrunta cu o catastrofă climatică

Conform The Guardian, reducerea cantității de dioxid de carbon eliberat în atmosferă nu este suficientă pentru a rezolva criza climatică, lumea trebuie să acționeze rapid în privința unui alt gaz cu un puternic efect de seră, metanul, pentru a opri creșterea alarmantă a temperaturilor globale, avertizează experții din Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC).

Gazul bogat în carbon, produs din creșterea animalelor, puțurile de gaz de șist și extracția convențională de petrol și gaze, încălzește planeta mult mai repede decât dioxidul de carbon. Experții spun că are un „potențial de încălzire” de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, dar are o viață mai scurtă în atmosferă, persistând aproximativ un deceniu înainte de a se transforma în dioxid de carbon.

Durwood Zaelke, președinte al Institutului pentru Guvernare și Dezvoltare Durabilă și evaluator principal pentru IPCC, a declarat că reducerea drastică a emisiilor de metan e probabil singurul mod de a preveni creșterile de temperatură cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, dincolo de care vremea extremă va deveni normalitate și „puncte de cotitură” ar putea fi atinse.

Zaelke a cerut guvernelor lumii să ia în considerare încheierea unui nou acord, care să-l completeze pe cel de la Paris și care să acopere metanul și să impună țărilor să își reducă semnificativ emisiile. „Presupun că va trebui să avem un acord global pe metan”, a spus el.

 

 

Sursă foto – theguardian