Sportiva din Belarus care a refuzat întoarcerea acasă a primit viză umanitară pentru a călători în Polonia, a declarat viceministrul de externe polonez

Sportiva bielorusă Krystsina Tsimanouskaya a primit viză umanitară pentru a călători în Polonia, a declarat viceministrul de externe polonez.

Tsimanouskaya a apelat la Comitetul Olimpic Internațional (COI), după ce a alertat poliția aeroportului din Tokio împotriva oficialilor comitetului olimpic național al Belarusiei.

Sprintera de 24 de ani spune că se teme pentru siguranța ei dacă se va întoarce în Belarus. Ea susține ca după ce a criticat modul în care echipa era condusă în Japonia, oficialii din Belarus au încercat să o să o deporteze din Japonia.

Într-un mesaj video, Tsimanouskaya anunța că oficialii echipei sale au pus-o sub presiune pentru a se întoarce în Belarus.

Mai multe țări europene au oferit imediat azil sportivei din Belarus, iar in cele din urma aceasta a solicitat azil Poloniei.

Marcin Przydacz, viceministrul de externe al Poloniei, a declarat pe Twitter: „Kryscina Tsimanouskaya, o atletă din Belarus, este deja în contact direct cu diplomații polonezi de la Tokyo. A primit o viză umanitară. Polonia va face tot ce este necesar pentru a o ajuta să-și continue cariera sportivă.”

Disputa a început atunci când Tsimanouskaya a criticat autoritățile bieloruse pe Instagram, pentru că a intrat în ea pentru ștafeta 4×400, în ciuda faptului că nu a participat niciodată la aceasta probă.

Comitetul Olimpic Internațional declară că a solicitat oficialilor olimpici naționali din Belarus clarificări cu privire la dispută.

Comitetul olimpic din Belarus, care este condus de fiul președintelui Alexander Lukashenko, a susținut că implicarea lui Tsimanouskaya la olimpiade a fost suspendată din cauza „deciziei medicilor, din cauza stării sale emoționale și psihologice”.

Între timp, un purtător de cuvânt al grupului activist, Fundația Solidaritate Sportivă din Belarus, a declarat că organizația a cumpărat pentru Tsimanouskaya un bilet către Varșovia pentru 4 august, relatează Euronews.

Atleta Krystsina Tsimanouskaya ar fi trebuit să concureze luni la proba de 200 de metri feminin.

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – theguardian.com