INTERVIU Dr. Miljana Grbic, fostul șef al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în România și reprezentant OMS – România are o capacitate foarte mare de a crește răspunsul la COVID-19

În ultimii cinci ani Dr. Miljana Grbic a condus Biroul OMS din România, ocupând și funcția de Reprezentant al OMS. Dr. Grbic a condus anterior Biroul OMS din Serbia, iar din iulie 2021 este șeful Biroului OMS din Republica Moldova.

Dr Grbic a lucrat în numeroase domenii legate de sănătate și dezvoltare, drepturile omului, factorii sociali determinanți ai sănătății, refugiații și alte grupuri vulnerabile. Ea a contribuit la punerea în aplicare a numeroase inițiative care reflectă prioritățile OMS și cele naționale, în special în ceea ce privește bolile transmisibile și netransmisibile, mediul, consolidarea sistemului de sănătate și răspunsul în situații de urgență.

Alert24 – Dat fiind că reprezentați OMS și ați condus Biroul de țară, cunoașteți foarte bine România. Care este locul dumneavoastră preferat sau experiența preferată la noi în țară?

M.GAm avut marele privilegiu de a lucra jumătate de deceniu alături și pentru România. Este foarte greu să alegi un loc preferat pentru că țara este mare și lista este lungă. București, Timișoara, Cluj, Brașov, Târgu Mureș, Iași, Sibiu, Sighișoara, Delta Dunării, pentru a numi doar câteva. Toate aceste locuri sunt încântătoare, dar ce m-a bucurat cel mai mult a fost compania oamenilor. Îmi vor lipsi și voi promova oriunde merg cultura, bucătăria românească și mai ales bunătatea oamenilor de aici. Ca șef al Biroului OMS în Republica Moldova, sunt bucuroasă că relația mea cu România va fi în continuare una apropiată.

Alert24 Cum ați reușit să vă adaptați la România? A fost o experiență dificilă sau fericită?

M.G – Venind din Serbia, a fost o adaptare destul de ușoară având în vedere valorile sociale și culturale comune, precum și stilul de viață foarte asemănător. Bucureștiul este pentru mine ca un oraș adoptiv. Mă simt acasă. A fost o experiență plină de satisfacții și România va avea întotdeauna un loc special în inima mea.

Alert24 – Pentru îndeplinirea mandatului OMS, este necesară o colaborare strânsă cu părțile interesate de la nivel național. Privind înapoi la această „jumătate de deceniu românesc”, cum ați descrie această colaborare?

M.G – A fost o colaborare care a evoluat de la an de an într-un parteneriat puternic cu instituțiile românești, cu profesioniștii din domeniul sănătății și cu sectoarele neguvernamentale. Avem un dialog și o cooperare deosebită cu administrația prezidențială, cu Ministerul Sănătății și cu agențiile sale, cum este Institutul Național de Sănătate Publică, instituțiile și partenerii regionali și locali de sănătate, spitale, Parlamentul României, Ministerul de Interne și DSU, Ministerul Mediului și, desigur, cu agențiile ONU. Partenerii noștri apropiați provin și din mediul academic, societatea civilă, asociații profesionale și de pacienți.

Nu în ultimul rând, colaborarea noastră cu jurnaliștii români a fost remarcabilă. Suntem recunoscători că Biroul OMS este o sursă de încredere de informații și dovezi pentru jurnaliști și pentru publicul larg. Relația cu presa este foarte importantă pentru organizație, iar ambele instituții au un mandat clar de a lucra pentru binele public și de a proteja sănătatea oamenilor.

Alert24Ne puteți spune mai multe despre activitățile Biroului OMS din România? Ce a fost prioritar și care este proiectul la care țineți cel mai mult?

M.G – Munca noastră a cuprins întregul sistem de sănătate. Prioritățile țării în domeniul sănătății sunt prioritățile noastre. Lucrăm împreună cu partenerii naționali pentru a consolida guvernanța sistemului de sănătate, pregătirea pentru situații de urgență și asistența medicală primară, abordând în același timp factorii de risc pentru bolile netransmisibile și rezistența antimicrobiană, pentru a numi doar o parte din domeniile cu prioritate ridicată. România a făcut progrese importante în toate aceste domenii, reducând mortalitatea evitabilă. Sănătatea publică, prevenirea și promovarea sănătății, în special vaccinarea, asistența medicală primară și serviciile ambulatorii sunt foarte importante pe agenda noastră. Cred că acestea sunt direcțiile strategice care trebuie susținute pentru a obține rezultate și mai bune pentru sănătate.

Alert24 – OMS a oferit sprijin semnificativ României de-a lungul anilor, inclusiv în răspunsul împotriva pandemiei de COVID-19. Cum ați descrie răspunsul țării?

M.G – Vreau să felicit România pentru răspunsul său în ansamblu: Guvernul și societatea civilă, cadrele medicale care au salvat sute și mii de vieți în ciuda marilor provocări personale și profesionale, familiile care s-au îngrijit de cei bolnavi și cetățenilor pentru că au dat dovadă de empatie, putere și determinare în vremuri grele. România a controlat eficient pandemia. Cred că există capacități foarte mari în sectorul sanitar și dincolo de acesta care încă pot fi valorificate pentru a întări răspunsul la această criză.

Alert24 – Care este rolul OMS în facilitarea cooperării internaționale? Cât de importantă este solidaritatea transfrontalieră pentru a răspunde ca o singură lume la pandemie?

M.G – OMS promovează cooperarea internațională și parteneriatul la nivel global, regional și subregional. Organizația joacă un rol cheie în colectarea și schimbul de bune practici și lecții învățate la nivel mondial. Suntem aici pentru a învăța unii de la alții și a ne ajuta reciproc. România a oferit un model excelent de solidaritate internațională, sprijinind țările în dificultate să treacă prin perioadele dificile ale pandemiei de COVID-19. Birourile OMS din România și Republica Moldova au sprijinit și au facilitat cooperarea dintre cele două țări pentru a răspunde eficient și la timp la provocările puse de COVID-19.

 

 

Sursă foto – Arhivă personală Miljana Grbic/ credit foto – Mihai von Eremia