Budapesta a devenit capitala-simbol pentru drepturile persoanelor LGBT. „Nimeni nu devine gay dacă doar îi prezinți o idee”

FILE PHOTO: People take part in the annual Pride festival in Budapest, Hungary July 6, 2019. REUTERS/Tamas Kaszas/File Photo

În jur de 30.000 de oameni, de la copii în cărucioare aduși de părinți, până la pensionari, au participat la Gay Pride în Budapesta, din solidaritate împotriva politicilor premierului Viktor Orban considerate homofobe. Manifestanții extremei drepte au fost în jur de 200.

Tema minorităților sexuale este una care strânge atâtea contraste sociale încât organizatorii Gay Pride o văd ca pe o oglindă a societății. Și oglinda a fost pașnică sâmbătă, autoritățile și-au făcut și ele treaba. Dar conflictul mocnește pe riftul societății est-europene, de la Praga la Budapesta și de la Varșovia la București. Și nu e doar o polarizare estică, se simte în toată lumea.

Citeşte întreaga ştire: REPORTAJ | Cum a devenit Budapesta capitala-simbol pentru drepturile persoanelor LGBT. „Nimeni nu devine gay dacă doar îi prezinți o idee”

„Dacă ne încredem în propriile forțe, vom putea pune capăt dictaturii comuniste. Dacă suntem suficient de determinați, atunci putem obliga partidul de conducere să organizeze alegeri libere”. Este un fragment din discursul lui Viktor Orban din anul 1989, an care a descătușat Europa de Est de comunism.

Bursier al Fundației Soros pentru studii de filosofie politică la Universitatea Oxford și mai apoi fondatorul partidului anticomunist Fidesz (Federația Tinerilor Democrați), Orban avea să devină în 1998, la 35 de ani, cel mai tânăr premier al Ungariei.

Continuarea pe Libertatea.ro 

 

 

Sursă foto – nbc.com