Telefonul mobil al președintelui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit cu programul Pegasus de serviciile de informații din Maroc

Conform Le Monde, Telefonul mobil al președintelui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit cu programul Pegasus de serviciile de informații ale Marocului.

Potrivit sursei citate, unul dintre numerele de telefon ale președintelui Franței, pe care acesta l-ar folosi din 2017 și până acum figurează în lista de numere aleasă de un serviciu de securitate al Marocului, unul dintre statele care au utilizat programul de spionaj Pegasus. pe listă se regăsesc și numerele de telefon ale fostului premier francez Edouard Philippe și a 14 alți membri ai Guvernului.

Aceste telefoane fac parte dintr-o listă de peste 50.000 de numere de telefon consultate de organizația Forbidden Stories et Amnesty International, înainte de a fi transmisă către 16 media, între care și Le Monde, reunite în „Projet Pegasus”. Conform analizelor acestui consorțiu și Amnesty, prezența în această listă înseamnă că un client al Pegasus s-a interesat de acesta și a vizat o posibilă infectare.

Autenticitatea acestei liste și legătura sa cu programul de spionaj Pegasus au fost stabilite analizând zeci de telefoane care figurează pe listă. În marea majoritate a cazurilor, au fost găsite urme lăsate de Pegasus, adesea la câteva secunde după apariția telefonului corespunzător pe listă.

Contactat de Le Monde, Palatul Elysée a precizat că „dacă faptele se adeveresc, acestea sunt evident foarte grave. Se va face lumină asupra acestor dezvăluiri din presă. Unele victime franceze au anunțat deja că vor depune o plângere și, prin urmare, vor fi lansate anchete judiciare”.

„În ceea ce le privește, serviciile franceze de informații acționează într-un cadru strict definit de lege din 2015 și fiecare tehnică de informații trebuie autorizată după consultarea Comisiei Naționale pentru Controlul Tehnicilor de Informații. Aceste tehnici trebuie să îndeplinească imperativele protejării intereselor noastre fundamentale (lupta împotriva terorismului, contra interferențelor, protecției economice etc.) și nu pot în niciun caz să privească supravegherea de natură politică. În același timp, anumite profesii, inclusiv jurnaliști și avocați, sunt supuse unei protecții speciale”, a subliniat administrația prezidențială franceză.

Le Monde notează că Emmanuel Macron adoră telefoanele mobile. Pentru președintele francez, acestea reprezintă un instrument de lucru, un mijloc de guvernare și chiar un simbol al modernității sale.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/EmmanuelMacron