Guvernul ungar este suspectat că a spionat jurnaliști, activiști ONG și oameni politici folosing soft-ul Pegasus

Jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și oameni politici ai opoziției guvernului condus de Viktor Orban sunt printre miile de persoane din întreaga lume spionate prin intermediul soft-ului Pegasus, un produs vândut regimurilor autoritare, susține investigația Proiectul Pegasus realizată de ziariști după o scurgere de informații către Amnesty Internațional și fundația non-guvernamentală franceză Forbidden Stories.

Pegasus, un software creat de compania israeliană NSO Group, poate sparge miliarde de telefoane din întreaga lume, permițând supravegherea completă a țintelor chiar și fără a mai face clic pe un link suspect. Pegasus atacă atât smartphone-urile Android, cât și iOS, fiind o armă cibernetică care nu numai că ascultă conversațiile persoanelor vizate, dar accesează tot felul de date stocate pe telefon: e-mailuri, mesaje SMS, fotografii sau videoclipuri. De asemenea, Pegasus poate copia datele despre locație, jurnalele de apeluri și contactele din telefonul infectat.

Conform anchetei Proiectul Pegasus, guvernul maghiar folosește software-ul pentru a spiona jurnaliștii și politicieni maghiari, adversari ai Fidesz. Din primele date furnizate de către investigație, 300 de numere de telefon maghiare au fost infectate și astfel supravegheate în Ungaria, prin intermediul Pegasus.

Conform portalului maghiar Telex, exemple notabile din cele 300 de ținte maghiare includ:

  • Patru jurnaliști; doi angajați ai ziarului de anchetă Direkt36, un fost jurnalist al săptămânalului liberal Hvg.hu, precum și al patrulea jurnalist care a ales să rămână anonym;
  • Un fotograf maghiar care a colaborat cu un jurnalist american care investiga afacerile Băncii Internaționale de Investiții conduse de Rusia la Budapesta;
  • Zoltán Varga, proprietarul Central Media Group Plc., care s-ar fi confruntat cu multiple atacuri din partea cercurilor guvernamentale, dar și alți oameni de afaceri care s-au alăturat acestuia la o cină în 2018. Printre acești vizitatori s-a numărat și Attila Chikán, profesor de economie și fost ministru al economiei în primul guvern Orbán, cunoscut pentru a fi foarte critic față de liderul Fidesz, al cărui număr de telefon a fost identificat printre cele 300 de numere de telefon maghiare spionate prin Pegasus;
  • Adrien Beaudeuin, unul dintre studenții Universității Centrale Europene care a fost arestat în 2018 pentru că a participat la un protest antiguvernamental.

Pe lista s-ar mai afla numerele de telefon deținute, printre alții, de zece avocați maghiari importanți, precum și un politician de opoziție care deține și funcția de primar al unei localități.

Numeroase informații arată că spyware-ul Pegasus a apărut în Ungaria după întâlniri la nivel înalt între guvernele israelian și ungar în 2017 și 2018. Până la acest moment însă nu există dovada directă că guvernul Orban a folosit software-ul Pegasus. Cu toate acestea, acuzațiile sunt foarte temeinice, însuși producătorul Pegasus, firma israeliană NSO, precizând că își oferă produsele pentru spionaj doar autorităților naționale, cum sunt guvernele statelor sau agențiile aflate sub tutela acestora.

Președintele Comitetului de Securitate Națională Maghiară, János Stummer a reacționat prompt și anunțat că va convoca comitetul pentru audierea politicienilor Fidesz.

Reprezentanții opoziției din Ungaria condamnă presupusa utilizare abuzivă a guvernului a acestui spyware israelian împotriva cetățenilor maghiari. Acuzând administrația Orbán că a încercat să reducă la tăcere  adversarii politici și jurnaliștii independenți prin accesul la datele lor private și supravegherea telefoanelor lor, criticii descriu scandalul drept „Watergate-ul maghiar”, scrie Hungary Today.

Presa internațională a preluat datele publicate de jurnaliștii Proiectului Pegasus, acordând o mare atenție acuzației aduse guvernului Orban. Astfel, Washington Post scrie: „În Ungaria din era comunistă, cetățenii au fost recrutați pentru a-i spiona pe vecini și a raporta eventualele amenințări la poliția secretă. În Ungaria prim-ministrului Viktor Orban, instrumentul spyware a fost implementat într-un efect similar, monitorizând oamenii cu tehnologie care poate transforma smartphone-urile în sume de informații.”

Publicația The Guardian scrie: „Guvernul lui Viktor Orbán a lansat o nouă armă în războiul său împotriva presei din Ungaria, conform analizei criminalistice a mai multor dispozitive mobile, folosind unele dintre cele mai invazive programe spion din lume împotriva jurnaliștilor de investigație și a cercului unora dintre proprietarii ultimele mass-media independente din țară.”

De altfel, publicația The Guardian s-a adresat guvernului maghiar solicitând un răspuns legat de această problemă, iar un purtător de cuvânt a răspuns că „guvernul nu are cunoștință de orice presupusă colectare de date”. Biroul de comunicare guvernamental a dat ulterior un alt răspuns: „Ați pus aceleași întrebări și guvernelor Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit, Germaniei sau Franței? Daca da, cât a durat să răspundă și cum au răspuns? A existat vreun serviciu de informații care să vă ajute să formulați întrebările?”

Edward Snowden, fostul consultant de informații informatice care a publicat informații extrem de clasificate ale NSA în 2013, a reacționat la știrile pe care le numește „povestea anului”: „Ungaria a dat cel mai incriminator răspuns pe care l-am văzut vreodată la o cerere de comentarii cu privire la scandalul de supraveghere #Pegasus. Adică, ori de câte ori nu sunt „conștient” dacă am făcut ceva sau nu, cer să știu dacă spionii străini te-au informat în legătură cu asta.” – a scris acesta într-o postare pe Twitter.

Jurnaliștii Proiectului Pegasus dezvăluie că peste 50.000 de numere de telefon mobil din întreaga lume, aparținând jurnaliștilor, oameni din diverse organizații non-profit sau oameni politici, au fost infectate și spionate, cele mai multe din Mexic, Maroc și Arabia Saudită (peste 10.000).

Până în prezent, peste 200 de jurnaliști au fost identificați în baza de date la nivel mondial. Aceștia lucrează pentru ziare și agenții de știri de renume internațional, precum Wall Street Journal, CNN, New York Times, Al Jazeera, El País, Associated Press, Le Monde, Bloomberg, Agence France-Presse, Economist, Reuters sau Financial Times, iar în cea mai mare parte subiectele abordate de aceștia sunt corupția și abuzul de putere.

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – theguardian.com