Inundații masive în Vestul Europei, numărul victimelor depășește 170

Numărul victimelor inundațiilor produse miercuri și joi în vestul Germanei și în Belgia a depășit 170,  în timp ce numărul răniților depășește câteva sute.

Autoritățile germane au anunțat astăzi că numărul morților a ajuns la 143, iar Centrul Național de Criză din Belgia a declarat că numărul deceselor a crescut la 27.

Președintele Germaniei, alături de guvernatorul land-ului Renania de Nord-Westfalia, au vizitat zona, acolo unde vineri au fost desfășurate ample acțiuni de salvare.

„O mulțime de oameni și-au pierdut tot ce și-au petrecut viața construind – bunurile lor, casa lor, acoperișul de deasupra capului. Este posibil să fie clar doar în câteva săptămâni cât de mare este paguba ce va trebui compensată „, a spus președintele Steinmeier.

Aflată la Washington, cancelarul Angela Merkel a declarat: „Sunt șocată de catastrofa pe care trebuie să o suporte atât de mulți oameni din zonele de inundații. Simpatia mea se îndreaptă către familiile celor morți și dispăruți. Mulțumirile mele sincere sunt adresate numeroșilor asistenți neobosiți și serviciilor de urgență”.

Sâmbătă apele au început să se retragă în mare parte din regiunile afectate, însă oficialii se tem că ar putea fi găsite mai multe cadavre în autoturismele și camioanele care au fost luate de ape.

Multe zone sunt încă lipsite de electricitate și servicii telefonice, fapt care ridică nivelul de îngrijorare în legătură cu numărul mare de persoane încă dispărute. Se estimează că mii de familii au rămas fără locuințe, foarte multe case fiind măturate de apă.

În estul Belgiei, drumurile și liniile de cale ferată sunt încă blocate în cea mai mare parte a regiunii. Sâmbătă dimineață, Alexander De Croo, premierul Belgiei, și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, au vizitat unele dintre cele mai afectate zone.

„Inima mi s-a scufundat când am întâlnit oameni care și-au pierdut casele și economiile unei vieți. Le-am spus: Europa este cu tine. Îți împărtășim durerea. Te vom ajuta să te refaci”, a scris Ursula von der Leyen ulterior pe Twitter. Aceasta a adăugat că Uniunea Europeană este pregătită să acorde suport, iar țările afectate pot apela la Mecanismul de Protecție Civilă al UE.

În Țările de Jos (Olanda), guvernul a decretat stare de urgență, după ce sudul țării a fost lovit puternic de inundații. Mii de rezidenți au avut voie să se întoarcă acasă sâmbătă dimineață, după ce fuseseră evacuați din casele lor joi și vineri.

Luxemburg și Franța au fost, de asemenea, afectate de inundații, însă nu au fost raportate victime.

Solidaritatea statelor europene nu a întârziat să apară, astfel că primele care și-au oferit ajutorul au fost Italia și Austria, care au trimis echipe de salvare in Belgia. De asemenea, Franța a trimis joi o echipă de 40 de salvatori în Belgia, precum și un elicopter de căutare și salvare și s-a oferit vineri să trimită soldați în Germania, în timp ce cartografia satelitului de urgență al UE Copernicus oferă hărți de evaluare a zonelor afectate.

Inundațiile catastrofale din această săptămână din vestul Europei i-a făcut din nou pe oamenii de știință să atragă atenția la necesitatea din ce în ce mai urgentă de a reduce emisiile și de a aborda criza climatică la modul cel mai serios posibil.

Ștefan Rahmstorf, profesor de fizică oceanică la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, a declarat totuși că nu este clar dacă precipitațiile extreme observate în Germania au fost rezultatul direct al încălzirii planetare.

„Dar se poate afirma că astfel de evenimente devin din ce în ce mai frecvente din cauza încălzirii globale”, a declarat acesta pentru The Associated Press, menționând că aerul mai cald poate absorbi mai mulți vapori de apă care, în cele din urmă, cad sub formă de ploaie.

„Creșterea ploilor abundente și scăderea zilelor cu ploi slabe este acum văzută în mod clar și în datele culese, în special în latitudinile nord-mediane, care includ Germania. Slăbirea circulației atmosferice de vară, provocând modele meteorologice de lungă durată, cum ar fi valurile de căldură sau ploaia continuă, ar putea juca, de asemenea, un rol „, a concluzionat Rahmstorf.

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – bbc.com