Cum se poziționează medicii români în legătură cu vaccinarea obligatorie a personalului din sănătate, așa cum se întâmplă deja în alte țări

În contextul în care mai multe state europene au impus obligativitatea vaccinării personalului medical, Libertatea a stat de vorbă cu șapte medici români pentru a afla cum văd aceștia o posibilă astfel de decizie în România. Părerile sunt împărțite, însă s-a ajuns la unanimitate într-un aspect cert: lucrătorii sanitari au obligația de a proteja pacienții și sănătatea publică.

În Statele Unite ale Americii și în unele state europene, autoritățile le cer lucrătorilor din sănătate să se vaccineze, anticipând valul patru al pandemiei. După Italia, Franța și Grecia au impus recent obligativitatea vaccinării personalului medico-sanitar. Și alte state din UE, precum Letonia și Ungaria, au în vedere adoptarea unei măsuri similare.

În România, premierul Florin Cîțu a divagat discuția către posibilitatea testării PCR pe cheltuiala fiecăruia. „Știţi foarte bine că există propunerea să fie testaţi cei care nu vor să se vaccineze şi să plătească pentru teste. Asta este propunerea pe care am făcut-o pentru Ministerul Sănătăţii”- a declarat Cîțu pe 13 iulie.

Dr. Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie din București, are una dintre cele mai tranșante opinii: pentru ca vaccinarea personalului medical să fie obligatorie este nevoie de asumare politică, iar aceasta nu există.

Aceeași opinie are și președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Daniel Coriu, care spune că instituția pe care o conduce susține puternic procesul de vaccinare. Și medicul Coriu aduce în discuție tot nevoia de a proteja pacienții.

Medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, consideră că obligativitatea vaccinării trebuie să rămână un scenariu de ultimă instanță.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

 

Sursă foto – bbc.com